Leta i den här bloggen

lördag 14 september 2024

Vad ska jag ha?

En 3000-rulle - Kinetic Battler FD - byggd för fiske i salt vatten. Tung och tuff och fungerar naturligtvis även i sötvatten.

Vilken rulle ska jag ha? Jag vet, frågan är ungefär lika begåvad som: Hur långt är ett snöre? Men många ställer den och redan det gör den relevant. Man kan naturligtvis ställa motfrågan: Till vad ska du ha rullen? Svaret blir då vanligen: Att fiska med. Men man behöver inte göra det onödigt svårt för sig. Den som frågar på det sättet vill antagligen ha en utrustning han kan just fiska med om andan faller på och tillfälle yppar sig. Så vad han/hon behöver är, med åtminstone 95 % sannolikhet en haspelrulle i vad som kallas 3000-storlek.

En typisk lågprisvariant - Ron Thompson Razor XP.



Om rullen sedan ska vara av det ena eller andra märket liksom om den ska kosta några få hundralappar eller flera tusen är av mindre betydelse eftersom funktionen och användbarheten är desamma. En billig rulle kan klara mycket och hålla förvånansvärt länge om den handhas kompetent och vårdas väl (men kan på lika förvånansvärt kort tid förvandlas till skrot om den vansköts). Generellt kan man förvänta sig högre kvalitet och bättre livslängd om man betalar litet mer.

Så här borde det alltid se ut. ABU Garcia Oceanfield 3000H/3000SH levereras med två fullvärdiga spolar med olika linkapacitet.





Vad alla rullar borde levereras med är åtminstone en extra spole men det är få rullar som gör det och att köpa lösa extraspolar är oftast orimligt dyrt. I de fall man får en extra spole är det ofta en plastdito vilket förvisso är bättre än ingenting men ändå en smula småsnålt. En extraspole breddar väsentligt rullens användningsområde (vilket förstås kan göra att tillverkarna får sälja färre rullar vilket, gissningsvis, är förklaringen till att rullar vanligen levereras med endast en spole).

Nästa fråga brukar vara vilken lina som ska sitta på rullen. Utgår vi från att det handlar om PE-lina så blir svaret en lina i dimension 0,10-0,20 mm. Har man en rulle med två spolar kan man fylla den ena med 0,10 mm lina (perfekt till det lättare fisket efter till exempel abborre) och den andra med 0,20 mm (som passar bra till gäddfisket). Har man bara en spole tvingas man att välja. Eller kompromissa och välja till exempel en lina i dimension runt 0,15 mm.

ABU 444A - alltjämt fullt gångbar.


Föredrar man monofil nylonlina bör man överväga att gå upp i storlek på rullen till en 3500- eller en 4000-rulle, detta eftersom de grövre dimensioner det då blir fråga om - 0,25 - 0.35 mm - kräver en större spole. Ett uppenbart alternativ blir då att skaffa och/eller renovera en äldre rulle som en ABU 444A eller en Mitchell 300.

De ovan föreslagna rullarna och linorna passar för kast av beten från ca 5 gram och upp till 80 gram. Så brett register har inget spö. En utgångspunkt om man vill ha en allround utrustning är ett sjufots spö klassat för kastvikter 10-30 gram. Med ett sådant och en rulle med 0,15 mm PE-lina eller 0,30 mm nylon klarar man det mesta fiske vårt land erbjuder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar