Leta i den här bloggen

söndag 22 september 2024

Ståuppare

En tretums Storm Largo Shad (5 gram) monterad på en tiograms ståuppskalle.

Nu är det inte Fredrik Andersson och hans kollegor det här inlägget ska handla om utan om jiggshallar av ståupptyp. Sådana kan, precis som komiker, se väldigt olika ut och i begreppet inbegriper jag alla typer av jiggskallar som är tänkta att, när ens jigg når bottnen, hitta ett viloläge så att betet står upp, antingen vertikalt eller i vinkel mot bottnen. Tanken är att betet då ska ge rovfisken intryck av en bytesfisk eller något annat som letar föda på bottnen. Den här typen av jiggskalle är alltså tänkt för främst långsam hemtagning med pauser.

Naturligtvis kan även en traditionell, rund, jiggskalle fiskas hem på det sätt som beskrivs ovan, men i så fall kommer betet, i vart fall om det inte är flytande, att lägga sig på sidan när jiggen nått bottnen. Detta kan också ge napp och man kan tänka sig att en skadad/döende bytesfisk skulle kunna uppföra sig på det viset. Dock ökar, jämfört med om man använder et ståuppskalle, risken för att kroken ska fastna i något på bottnen liggande sattyg.

De sk nedskallarna är en typ av ståuppare. De är tänkta för mask(eller korv)formade beten. Till beten av shadtyp fungerar, enligt min erfarenhet, skallar av den modell som ses på bilden bättre.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar