Leta i den här bloggen

tisdag 3 september 2024

Från päron till bomber

 

Det gamla päronblyet är snart ett minne blott. Blysänkena fasas ut och ersätts med mindre miljöskadliga varianter, oftast olika zinklegeringar.

Att så sker är naturligtvis bra, men de nya sänkena (om man inte har råd med volfram) är inte lika tunga, eller har i vart fall lägre densitet, än de av bly. Möjligen är det därför de oftast har en mer långsmal, missilliknande, form än den klassiska päronformen.

På bilden till vänster ses ett blysänke bredvid ett zinksänke. De väger lika mycket men zinksänket har större volym och känns lättare. Möjligen är kastegenskaperna, tack vare den aerodynamiska utformningen, desamma men med de nya sänkena får man, i vart fall gör jag det, gå upp i vikt om man vill få dem att hålla bottnen lika bra som blysänkena,


Just sänkets förmåga att hålla sig och tacklet på bottnen har stor betydelse för vad som brukar kallas för presentationen av betet. ibland vill man verkligen att det ska ligga så stilla som möjligt medan det i andra fall kan vara en fördel att det rör på sig. En intressant variant är rörligt bottenmete med en sjunkande bombarda som sänke.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar