Leta i den här bloggen

torsdag 19 september 2024

Penn Slammer 260 & 360

 
En av mina favoriter på youtube är den danska videon "Penn Slammer anmeldelse af fiskehjul". En av mina rullfavoriter är Penn Slammer, särskilt i storlekarna 260 och 360. Slammerserien släpptes av Penn 2006 och tillverkningen upphörde, efter bra precis ett decennium, 2015. Därefter har namnet återanvänts och jag tror att de rullar som nu bär det är generation IV, så ingen av efterföljarna har blivit lika långlivad.

Det jag gillar är samma sak. Hos rullen och videon. Nämligen enkelheten. Eller avsaknaden av finesser. Eller, om man så vill, tjafs.

För precis såhär ska fiskerullar vara. En urstark konstruktion som gör vad den ska. Fungerar och håller. Slammer konstruerades med tre mål. Det första var att den skulle klara att fiskas i saltvatten. För det andra skulle den vara tillförlitlig och lättservad. Det tredje var att den skulle klara och fungera tillsammans med de PE-linor som, när rullen kom till, kommit att alltmer ta över marknaden. Den uppfyller samtliga dessa mål.



Stativet är i rejält dimensionerad aluminium och känns hur stadigt och starkt som helst. Här är det inget som kan gå snett... Den minsta modellen i serien, Slammer 260, väger in på ca 345 gram. Inne i rullen gömmer sig rejält dimensionerade drev, en likaledes rejält dimensionerad spolaxel, fem kullager och ett IAR-lager. IAR-lagret är alltid engagerat (dvs man kan inte lossa backspärren, det finns inte ens något reglage för det = en sak mindre som kan krångla eller gå sönder).

En sak som Penn tryckte på var rullens slirbroms som bygger på en rejält dimensionerad (börjar det bli tjatigt) skiva av Penn´s HT-100 (dvs ett grafitmaterial). Med dagens mått kan bromsen tyckas vara lågt specad. För 260:n anges den till 11 lbs, dvs i runda slängar 5 kilo, men den räcker till.

Med 0,15 PE-lina rymmer Slammer 260 strax under 300 meter, säg 275, och det räcker mer än väl (så väl att vi snåljåpar grundar/fyller med billig nylonlina under PE-linan om vi inte ska ut på djuphavsfiske) till det allra mesta den här rullen är lämpad för. Eller så går man helt enkelt upp en bit i dimension. Men se upp med spolens rundade kant och överfyll inte om du använder PE-lina (för då tenderar det att bli trassel). Naturligtvis fungerar slammerrullarna suveränt även med monofil nylonlina.

De två minsta rullarna - 260 och 360 - har samma stativ och drev mm men olika stora spolar. Det skiljer därför marginellt i vikt och en lattjo detalj är att slirbromsen på Slammer 360 är specad ett pound lägre än den på 260:an, något oklart varför men uppenbarligen något som har med de olika spolarna - i vilka ju bromsen sitter - att göra. Går man sedan upp i storlek till Slammer 460 som är byggd på ett större stativ så ökar vikten plötsligt, med två hekto, till 550 gram. Detta, återigen, sammanhängande med materialval och rejäl dimensionering. Slammer är inte några rullar för gramjägarna utan avsedda för oss som prioriterar att grejorna håller.

Kort sagt finns det mycket att gilla och det gör inte bara jag. En sak jag kommit att gilla. efter en tids tillvänjning, är rullens originella utseende.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar