Leta i den här bloggen

lördag 13 april 2024

Fyratusen spänn?

Fladen Fishing är ett företag som, i den värld vi nu lever i, i mycket fyller den roll ABU hade förr, då det var annorlunda och mycket bä... ja, ni vet? Hur som helst så tillhandahåller FF, via sin nätbutik, diverse lågprisbutiker som ÖoB, DollarStore och liknande samt, icke att förglömma, några vettiga och fördomsfria fiskebutiker, bra och billiga grejor till den fiskande allmänheten.

Att sälja bra och billiga, dvs inte överprissatta, grejor betraktas av de handelsutbildade kapitalister som i praktiken regerar vårt samhälle som illojalt. Aktieägarnas intresse (se eller läs, ännu hellre, Strindbergs Röda Rummet) är ledstjärnan och allt annat är underordnat detta. Då får man ett samhälle som det vi har idag, med utfiskade hav, klimatkris och... ja, du får väl tänka litet själv? Ett sätt att försöka kväsa den som illfänas med att sälja grejor till anständiga priser är den skämmiga lågprisstämpeln, Den har man. med viss framgång, försökt att drabba FF med.

Nå, nu var det inte världsproblemen jag tänkte behandla i just det här inlägget utan föremålet för detsamma är den fina haspelrulle - Fladen Maxximus APX 3000 - som syns överst. 3.990 kr, dvs fyratusen spänn, vill FF ha om du vill bli ägare till rullen. Fast rullen, prissättningen av densamma och världsproblemen hänger i viss mån ihop. Det mesta gör ju det. och det ska bli intressant att se när, eller snarare om, man kan köpa den på ÖoB. Eller DollarStore.

Arbetaren är värd sin lön. Det står i Bibeln (Lukasevangeliet) så det är säkert sant. På den tiden det fortfarande tillverkades haspelrullar  Svengsta, jag menar Sverige, var de, relativt sett, dyrare än de i diverse lågprisländer tillverkade rullar vi idag är hänvisade att köpa. Arbetarna i de länderna är också värda sina låga löner men det är inte främst de som tjänar pengar på att via Alibaba. wish, fruugo och andra plattformar sälja rullar för någon eller några få hundralappar. Nej, hur löjligt lågt priset för en vara än må synas vara så finns det alltid ett eller flera mellanled mellan arbetare/tillverkare och konsument och vart och ett av dessa mellanled tjänar pengar.

Fladen Maxximus APX 300 uppges vara tillverkad i Korea. Jag antar att det är vad vi kallar Sydkorea som avses. Exakt vad det kostar att låta tillverka rullar där eller att köpa dem därifrån vet jag inte, men jag gissar att det är dyrare än att köpa dem från Kina (eller Nordkorea) och bra mycket billigare än att tillverka dem i Sverige. Vad en svensktillverkad kvalitetsrulle skulle kosta i dagens läge är en hypotetisk fråga. Den infrastruktur (kapital) och det kunnande (kunskapskapital) som skulle fordras för att tillverka en sådan har de handelsutbildade räknenissarna för decennier sedan sålt ut och bara uppstartkostnaden skulle vara astronomisk.

Visst, det finns lyxrullar som kostar dubbelt så mycket och mer ändå, men om syftet från FF:s sida är att bli av med lågprisstämpeln så tror jag att de har träffat ganska rätt.

1 kommentar: