Leta i den här bloggen

Levelwinds

AB Urfabriken Record 1550


AB Urfabriken Record 1700


Pfleuger Nobby No 1963


South Bend No 45 Oreno


Med levelwind menar jag en multiplikatorrulle med linspridare men utan frikopplingsbar spole. Den som tycker att det är svårt att kasta med en modern multirulle med dess avancerade bromssystem rekommenderar jag att testa en gammal levelwind. De är inte omöjliga att kasta eller fiska med. Tvärtom. Dessa rullar lade grunden för det moderna spinnfisket. Hur många miljoner sådana rullar som tillverkats är nog omöjligt att fastställa och otaliga rekordfångster har gjorts med dem. Själv brukar jag någon gång då och då ge mig ut och fiska med en gammal Record eller kanske en South Bend på ett spinnspö i stål eller glasfiber. Det är roligt och ger en ett visst perspektiv på tillvaron. Man stäms till ödmjukhet, och det är sällan fel. Ödmjukheten är på utdöende. Precis som den naturliga intelligensen, med det är de sk smarta telefonernas fel. Fortsätter den utvecklingen kommer vi snart att vara helt beroende av AI...

Men om du har en gammal spinnrulle så skruva isär den (det är inte rocket science) och ta fram en flaska symaskinsolja eller liknande och smörj upp den. Spola sedan på ny lina (0,35-0,40 mm nylon eller flätlina) och testa att kasta med den. När du känner att du behärskar det så ge dig ut och fiska med den. Det fungerar. Jag lovar? Varflör ska man göra det? Tja, varför ska man fiska med spö och rulle? Varför kör vissa runt med veteranbilar? Jo, för nöjes skull. Tycker du att det inte är kul så är det ditt problem.

På multiplikatorrullar med frikopplingsbar spole skiljer man på högfartsdelen - spollager och linspridare - och lågfartsdelen - dreven - när man ska smörja. Regeln är olja till högfartsdelen och fett till dreven. På en gammal levelwind snurrar allt lika fort. Eller långsamt. Vid utkast är dreven aktiva och veven snurrar baklänges. Vill man få vettiga kastlängder bör hela mekanismen, dvs även dreven, smörjas med olja. Detta gör att man får smörja oftare än när man fettat in dreven. Själv använder jag symaskinsolja men man kan naturligtvis även använda (dyrare) rullolja. OBS att ABU rekommenderar (eller rekommenderade) att man smörjer dreven med ABU rullfett.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar