Leta i den här bloggen

torsdag 18 april 2024

Made in China

De ser väldigt fina ut, mina nya kinabeten. Hur de fiskar och om de håller återstår att se.

Att endast Sverige svenska krusbär har (och att alla utländska krusbär är sämre) är en gammal sanning. Går vi från Almqvist till Aligheri så kan vi till detta visdomsord lägga att det finns grader, eller i vart fall olika kretsar, även i de lägsta av sammanhang. Som utlandet, där allt är sämre än här. Eller nu, då det mesta är sämre än vad det var förr. Men vissa utländer är alltså mindre dåliga än andra.

Riktigt uselt - nu - är det i Kina. Eller från. Sägs det. Förr, när mycket var bättre, var det uselt i Japan. Sades det. Made in Japan översattes till skräp. Nu betyder det högsta kvalitet men grejor från Kina är skräp. Åtminstone såvida de inte tillverkats för eller köpts in av något västerländskt bolag som satt ett västerländskt varunamn på skr... grejorna. Vilket de flesta västerländska företag gör.

Själv har jag börjat roa mig med att via nätet köpa in diverse billiga fiskegrejor från Mittens rike och hittills är jag rätt nöjd. Visst, en del är skräp men det är ju även mycket som kommer från andra håll. Dessutom så finns det ju inte längre mycket att jämföra med. Åtminstone har inte jag kunnat hitta några svensktillverkade beten som de på bilderna ovan och nedan. Vi har slutat odla krusbär här eftersom det är så mycket billigare att importera dem. Snart är det bara kineserna som kan. Då står räknenissarna där med sina tvättade halsar (och vi andra också).

Hur bra som helst ser den här vobblaren ut. Jag hoppas att den också är det.


För tio år sedan såg no-name produkter från Kina ut ungefär som grejor märkta Made in Japan gjorde på sextiotalet. Dåliga kopior av tveksam kvalitet. Nu, sedan decennier, är Made in Japan ett kvalitetsbegrepp och handlar det dessutom om JDM-grejor betalar många av oss gärna litet extra. Idag är det ofta svårt, om ens möjligt att vid ett första påseende skilja på saker tillverkade i kina från sådant som kommer från Japan. Och japanerna har ju rätt länge lagt ut stora delar av sin tillverkning till länder med lägre kostnader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar