Leta i den här bloggen

Projekt Lax 2022

Det där med bucket lists är inte min grej. Detta sagt så finns det ju (dessbättre) en del man vill uppleva innan man trätt in i saligheten (eller var f*n man nu hamnar, jag har mina aningar...). När det handlar om mitt fiske så har jag hittills nästan uteslutande fiskat hemmavid. Eftersom jag, bortsett från några norrlandsår på åttiotalet när jag var i början av min yrkeskarriär, småbarnsfar och familjeförsörjare med i stort sett ingen tid att ägna åt fiske, aldrig bott i närheten av någon laxälv har jag inte ännu själv upplevt det laxfiske jag som tonåring läste om i Gerald V Kuss böcker.

Morfar är jag och pipa röker jag så jag bör ju vara en god bit på väg...

Nu bor jag en dryg timmes bilkörning från Älvkarleby. Kanske inte någon riktig laxälv men där har man i alla fall chansen att få en rejäl klump på kroken. De senaste åren har det blivit några besök där men hittills ingen lax. Hittills med spinnfiskegrejor men nu när jag börjat med flugfiske så...

Och så finns det ju - fortfarande utan att skriva någon hinklista - rätt många mer intressanta laxvatten jag aldrig besökt, åtminstone inte med laxspö i näven. En annan sak jag inte ägnar mig åt är nyårslöften, men nästa år hoppas jag att få fånga en lax. På fluga. Och skulle jag inte lyckas med det så lovar (!) jag att ha roligt medan jag försöker.



(2021-11-21)

Jag har bestämt mig. Efter ett drygt halvsekel som sportfiskare så är jag redo för att på allvar utmana Salmo salar – laxen – och det känns bäst att göra så medan krafterna ännu någotsånär står en bi. Kort sagt så är min plan, eller i alla fall tanke, att under 2022 göra allvarliga försök att få en lax på kroken. Givetvis helst en flugdito.

Närmast till hands ligger, om vi bortser från Stockholms ström, Älvkarleby dit jag har en dryg timmes bilresa. Inte världens, eller ens Sveriges, naturskönaste laxvatten men ett helt OK ställe att fiska på och som erbjuder hyfsade fångstchanser. Eftersom jag brukar göra en eller annan avstickare per år till västkusten så ligger det nära till hands att även göra något försök där, till exempel i Örekilsälven. Sedan finns det ju flera intressanta norrlandsälvar och, naturligvis, Em och Mörrum, men för mitt första år som laxflugfiskare är det en fullt tillräckligt ambitiös målsättning att få upp en fisk. Eller i vart fall att få en på kroken.

Utrustning, i vart fall för att komma igång, har redan införskaffats. Den tid som återstår till säsongsstarten tänker jag använda för att lära mig åtminstone grunderna i tvåhandskastande, så om ni som fiskar där jag brukar göra det skulle se en gubbe som viftar med ett laxspö så är det förmodligen jag…



(2021-11-24)

Ingen erfarenhet, liten kunskap, många tankar... Klart att det blir förvirrat. De två tankarna som snurrar mest just nu är (1) att det är alldeles i början av säsongen de största laxarna stiger och att vattenföringen då vanligen är kraftig och (2) att laxen inte, sägs det, äter när den går upp i älven.

Vad gäller (1) så innebär den ett dilemma. Förmodligen kommer fiskesuget då att vara så intensivt att jag lär stå där med mitt spö. Det får bära eller brista.

Beträffande (2) så är jag skeptisk. OM laxen inte äter, varför är då mask ett så effektivt bete att det på de flesta håll är förbjudet? Å andra sidan så spelar det ingen roll om det äter eller inte, bara den hugger.


 (2021-11-27)

Är det någon laxfiskare som bor i Norrtälje eller sä att han(hon passerar Norrtälje på vägen till Älvkarleby och är intresserad av samåkning så hör av dig till herman.johnell@gmail.com.


(2021-11-28)

Jag är övertygad om att det vid laxfiske precis som vid annat fiske är viktigare var och hur man presenterar betet (flugan) än hur den ser ut. Ändå kan jag inte låta bli att fundera över typer, storlekar, färger och mönster. Orange tror jag på. Chillimps, eller ännu hellre Optic Chillimps. Och så Glödhäck. Svart med litet rött/orange där bak.


(2021-12-04)


Den här helgen blir det, för första gången på länge, inget fiske för min del. Redan innan jag blev sittande i norrtäljepolisens arrest under lördagförmiddagen (för att biträda en anhållen klient) hade jag bestämt mig för att vädret inte inbjöd till utomhusaktiviteter. Istället ägnar jag mig åt att förbereda nästa års laxkampanj genom att läsa in mig på ämnet.



Så när jag postat det här inlägget ska jag värma en mugg glögg, skära upp en skiva stollen, sätta på en skiva musik och sedan parkera mig i soffan med Lax på fluga av Göran Claréus. Det verkar, faktiskt, just idag betydligt mer lockande än att ge sig försöka hitta öppet vatten för att sedan stå där i gråljuset och j*vlas med en ihopfrysande utrustning.


(2022-01-28)

Kastövningarna får vänta tills vårsolen behagar titta fram men då ser jag fram emot sköna dagar med mina tvåhandsspön (och kanske någon havsöring som simmar förbi behagar nappa där jag står utvadad i grundvattnet och kastar). På utrustningsfronten är läget under kontroll, dvs jag har fler spön, rullar, linor och flugor än vad jag rimligen kan komma att behöva). Roligast just nu är mina och Håkans planer på en pajalaresa för laxfiske i Torne älv i sommar. Jag menar, varför inte? Halvmesyrer har aldrig varit min grej och en veckas fiske i midnattssol låter svårslaget.


(2022-01-29)

Nu är även Håkan försedd med en komplett utrustning bestående av ett femtonfotsspö av åttiotalsmodell och en J.W. Young rulle med lina. Grejorna finns för närvarande i Sundsvall och ska avhämtas i början av säsongen och provfiskas (eller åtmintone provkastas) i Bergeforsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar