Leta i den här bloggen

torsdag 30 maj 2024

Made in China

Skeddrag finns det hur många som helst och flera olika typer. Just typer är ett i sammanhanget viktigt ord, för bortser man från smärre, oftast kosmetiska, skillnader så blir utbudet helt plötsligt inte lika varierat. Det finns säkert ett hundratal olika skeddrag som är, mer eller mindre, likadana som, säg, Möresilda, Meteor eller Utö.



Ett skeddrag som definitivt sticker ut, eller åtminstone stack ut, är (var) Mepps Syclops. Syclops är dessutom ett jävligt bar drag, såväl för gädda som för havsöring (och säkrt en massa arter jag själv sällan fiskar på).

Made in China


När japanerna, efter kriget, drog igång sin industri kopierade de hämningslöst västerländska förebilder. Roligast var kanske de pyttesmå amerikanare som Toyota mfl anträdde sin road to success med men det är nu rätt länge sedan man skrattade åt eller drev med Made in Japan.

Made in France (?)


Nu är det Made in China man garvar åt men det skrattet kommer snart att fastna i halsen. Det kunskapskapital räknenissarna från Handels och andra liknande "lärosäten" exporterat till Mittens Rike är inte bara enormt utan närmast hopplöst svårt att återta. Arborrare, svarvare och andra kvalificerade arbetare är om inte utrotade så åtminstone rödlistade här i landet och att hemmafruar (finns de?) som på femtio- och sextiotalen skulle sitta och på lediga stunder montera vobblare, skeddrag och spinnare är inte ens att tänka på. I går låg, hursomhelst, ett paket från folkrepubliken innehållande, bland annat, ett fempack skeddrag (för en knapp hundring) som jag inte utan att läsa texten kan skilja från Mepps Syclops original. Undrar just var meppsdragen tillverkas idag? Franska civilekonomer har väl ungefär samma utbildning som våra svenska räknenissar?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar