Leta i den här bloggen

torsdag 9 maj 2024

Styrka

En monofil nylonlina är elastisk. Den töjer sig om man drar tillräckligt hårt i den och det gör den sedan rätt länge. Först när man töjt ut elasticiteten brister linan. Detsamma, att det är fört när man töjt ut elasticiteten, gäller naturligtvis även för PE-linor. Skillnaden är att PE-linor är mer eller mindre oelastiska.

Om vi, för enkelhetens skull, säger att en nylonlina har en elasticitet på 15 % och att PE-linan är helt stum (0 %) - vilket förvisso inte är hela sanningen men hyfsat nära - och jämför två linor av dessa material med samma brottstyrka så går PE-linan tvärt av när denna brottstyrka överskrids, om än aldrig så litet och kortvarigt, medan nylonlinan reagerar genom att ge efter. Har vi tio meter lina ute när brottstyrkan överskrids, till exempel när en stark fisk startar en rusning, så har nylonlinan en inbyggd säkerhetsmarginal på 1,5 meter. Så mycket lina kan dras ut innan linan brister. Oftast räcker det för att stoppa fisken (som ju kämpar mot ett motstånd motsvarande linans brottstyrka) och gör det inte det så hinner den trögaste slirbroms reagera och om inte den är alldeles fel inställs bör det inte vara någon fara på taket.

ABU 444A fylld med monofil nylonlina.
Jämför vi istället för PE- och nylonlinor med samma diameter (eller, för att det hela ska bli relevant, linor som det ryms samma längd av på rullens spole vilket, obegripligt nog, inte är detsamma som att linornas diameter är densamma...) så kan vi, till att börja med, konstatera att PE-linan har en högre, angiven såväl som faktisk, brottstyrka än nylonlinan. Problemet, vid praktiskt fiske, är att belastningen på linan är jämn endast när man inte har någon fisk på kroken. Med en stor och stark fisk i änden av linan är belastningen allt annat än jämn. Det är här den elastiska linan briljerar. Skulle drömfisken först simma emot en för att sedan plötsligt tvärvända och dra i PE-linan med en kraft motsvarande 101 % av dess brottstyrka så smäller den av. Om inte spöts elasticitet är tillräcklig för att slirbromsen ska hinna reagera. Med en nylonlina kan fisken i motsvarande scenario, åtminstone momentant, dra med 200 eller 300 % av linans brottstyrka utan att något annat händer än att linan töjer sig (och att fisken blir litet tröttare). När linans elasticitet är utömd bör även den mest trögstartade slirbroms ha fattat galoppen. I praktiken och när det handlar om att drilla och landa stor fisk är därför en nylonlina starkare än en PE-lina.

Daiwa 2500C fylld med monofil nylonlina.


För oss nördar är det här en intressant artikel. Minst lika intressant är den här. Och sista ordet får Captain Jeff.

D.A.M. Quick 3000 fylld med PE-lina.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar