Leta i den här bloggen

lördag 23 mars 2024

Upphängare

Fiskar som makrill, abborre och havsöring jagar ofta i stim. Vid sådana tillfällen kan en sk upphägare, dvs ett mindre bete på en kort tafs ett stycke framför draget, öka chanserna till hugg. Ibland får man fisk på draget, ibland på upphängaren och någon enstaka gång en sk doublé. dvs fast fisk på såväl drag som upphängare.

Skulle man råka ut för att få två fiskar på samtidigt kommer de att om inte kämpa mot varandra så i alla fall att ibland simma åt motsatta håll. Därför bör ett tackel med en upphängare vara hyfsat robust.


Själv använder jag relativt lätta don vid mitt fiske efter de nämnda arterna men till mina upphängartackel vill jag ha nylon- eller FC-lina i dimension 0,40-0,45 mm. Förutom en knapp halvmeter sådan lina krävs ett lekande och ett beteslås med lekande. Naturligtvis behövs även ett upphängarbete, typiskt sett en fluga av streamertyp. Vill man använda Gulp! tobisimitationer eller något annat liknande knyter man helt enkelt fast en lämplig, naken, krok.


Jag brukar börja med att knyta fast lekandet med en betesknut (clinch- eller trileneknut) cirka 15 cm in på linan så att den korta tampen kommer att stå ut i rät vinkel mot den längre tampen. I denna kortare tamp knyter jag med en ögleknut (rapalaknut) fast upphängarbetet. I den långa linänden knyter jag sedan beteslåset med en betesknut.

När man vill använda upphängare knyts tacklet, som en tafs. i lekandet till huvudlinan.

Tacklen förvaras i små plastpåsar/kuvert eller i en sådan där "plånbok" för tackel.


 

2 kommentarer:

  1. Hmmm, jag använder nästan aldrig upphängare. Då det kommer bli mycket abborrfiske fr.o.m nu ska jag ta till mig det.

    SvaraRadera
  2. https://oldschoolsportfishing.blogspot.com/search?q=minih%C3%A4ckla

    SvaraRadera