Leta i den här bloggen

lördag 16 mars 2024

Silversked

Silversked i munnen lär det vara en fördel att, som människa, vara född med. Är man född som fisk bör man nog undvika silverskedar, för med en sådan i munnen har otaliga fiskar mött sin död.

I den, i bloggen, ständigt pågående diskussionen om betesfärger är färgen S - silver - odiskutabel. I alla vatten där det finns rovfisk (= fiskar som hugger på drag) är de allra flesta av bytesfiskarna silverfärgade. En annan av bloggens sanningar är att skeddrag är det förmodligen bästa betet. Lägg till detta en annan av bloggens  sanningar, att rött attraherar rovfisk, så har vi kommit fram till draget på bilderna,

Draget är ABU:s kanske mest berömda drag - Toby. Ett av de bästa drag som någonsin gjorts men det på bilden är inte någon av de otaliga skeddragsversionerna utan den 15-grams sked som under en tid såldes som rödingblänke under namnet Toby Röding. Det är lika långt som den 18-gramsversion som såldes som skeddrag men alltså gjort i tunnare plåt och, följdakligen, med något sämre kastegenskaper men livligare gång.

Toby Röding såldes inte i färgen S - silver - men i en i färgen BGL målad version vars baksida var silverfärgad med en längsgående röd rand. Med litet stålull är det snabbt gjort att få fram silvret även på dragets konvexa framsida. Vissa lägger ner tid och pengar på att rimma rullar men själv tycker jag att det är roligare - och mer givande - att trimma mina drag. Så det här rödingblänket har fått ett mörtöga, en extra fjäderring där bak och en röd krok. Nu är det ett perfekt gäddrag (om man fiskar med tilläckligt lätt spö).



 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar