Leta i den här bloggen

lördag 2 mars 2024

Nidingen

Om Nidingen kan man, i wikipedia, läsa: "Nidingen är ett lågt skär med fyrplats i Onsala socken i Kungsbacka kommun i Hallands län". Nidingen är också namnet på ett skeddrag från Fladen Fishing. Draget är långsmalt och S-format, precis som otaliga liknande drag som Möresilda, Toby och Jämtland mfl mfl. Att kalla den här typen av drag för beprövat vore en underdrift.

Den långsmala formen ger draget lågt luftmotstånd och gör det lätt att kasta med. Ytan är hyfsat stor i relation till längden och ger det god bärighet i vattnet vilket möjliggör fiske även över relativt grunda bottnar men det är samtidigt inga problem att få ner det på några meters djup. Gången är fin både i stilla och strömmande vatten och fungerar såväl vid jämn hemtagning som med knyckar och spinnstopp.

Nidingen, som finns i vikterna 12, 18, 28 och 40 gram och i en mängd fina färger, säljs såväl styckvis som i trepack (tre drag i sorterade färger). Fladens riktpris för ett trepack är precis under hundringen men på DollarStore, ÖoB, Bauhaus och liknande ställen kan man hitta dessa fina drag ännu billigare.

Man kan, i betesväg, vara betydligt sämre rustad inför en dags spinnfiske vid kusten eller i gäddviken än med ett trepack Nidingen i jackfickan. 



En sak jag gillar med Fladen är att de ofta förser sina förpackningar med matnyttiga baksidestexter. Nu är det förvisso inte "rocket science" att fiska med skeddrag av den här typen (men en konst är det!) ändå kan en smula vägledning vara på sin plats, åtminstone för nybörjaren. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar