Leta i den här bloggen

lördag 23 mars 2024

Måste testas!

 


Låter något alldeles för bra för att vara sant så är det förmodligen det, dvs inte sant. Men man kan ju inte låta bli att testa... Så det ska jag göra! Det vore ju fantastiskt om den här enkla knuten fungerar som utlovas i videon.

Provslagit den har jag förstås redan gjort och även om jag inte tog tid på mitt knopande så gick det snabbt och enkelt. Ska jag knyta den på fem sekunder blankt lär jag dock få lägga mig i hårdträning. Men man ska inte ha bråttom, särskilt inte när det handlar om fiske och om det tar mindre än en minut att skarva en nylon- eller FC-tafs till PE-linan så är det fullt godkänt. Det viktiga är att knuten håller och att den inte fastnar i spööglorna. Ett avgjort plus för den här knuten är att den är hanterlig under fältmässiga förhållanden, dvs när man måste slå den med frusna fingrar i haltaskigt ljus och blåst. Men, som sagt, den kommer att testas. Förhoppningsvis redan idag. Och skulle den hålla i en dag så kommer testet att fortsätta för grönt ljus får den inte i brådrappet. Inte av den här till nymodigheter skeptiska surgubben i alla fall.


4 kommentarer:

  1. Håller också på och testar olika FC/PE knutar. Hållbar och smidig genom spöringarna är ju det man vill. För tillfället med denna:

    https://www.youtube.com/watch?v=IFPm67LcylY&list=PLG_wQZ-wVnpHYHCtpvmcVEfgUsWXn60NY&index=9

    Smidig genom ringarna, håller ännu, fiskat från land men ingen fisk/botten som testat hållfastigheten;-)
    Men nu har isen gått på hemmavattnet, Kalvfjärden. Så inom någon dag åker båten i:-) Kanske kan någon abborre vill testa knuten?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Såväl PE- som FC-linor kan vara väldigt hala och det är därför lurigt att skarva dessa linor till varandra. Jag köpte under den värsta FC-hypen på mig sådana linor i relevanta dimensioner men nu har jag återgått till monofil nylon som tafs/slaglina. Jag upplever att knutarna PE till nylon sitter säkrare än samma knutar mellan PE och FC.

      Radera
  2. Testar även med UV-lim på knutarna för smidig transport genom ringarna:
    https://www.youtube.com/watch?v=PlpSKdoNZ4U&list=PLG_wQZ-wVnpHYHCtpvmcVEfgUsWXn60NY&index=12

    SvaraRadera
  3. Funkar UV-lim? Själv har jag aldrig testat men när jag läser på Julas hemsida om deras UV-lim anges att det inte kan användas för att limma PE...

    SvaraRadera