Leta i den här bloggen

fredag 22 mars 2024

100 meter

100 meter kan vara olika långt. Det är både mycket längre än vad man tror och kortare än vad man föreställer sig. Vi som någon gång styrt en båt i skärgården vet att det grund som borde ligga gott och väl 100 meter åt babord lika väl kan befinna sig alldeles framför båten. Och alla vi som tror att vi kan kasta 100 meter behöver nog ompröva vårt grepp om verkligheten.

100 meter är, av hävd, den längd i vilken fiskelinor vanligen säljs. Visst, det finns större spolar och 100-metersspolarna är ofta seriekopplade, men 100-meter är något av en standardlängd. Det finns säkerligen en rad skäl till detta men vad jag tänkte att det här inlägget ska handla om är hur långt 100 meter lina räcker i praktiken, dvs vid sportfiske i svenska vatten.

De av oss som flugfiskar vet att en fluglina är runt 30 meter (eller yards) lång. Resten av flugrullens spole är fylld med sk backing och där är standardlängden 50 meter (eller yards). Kort sagt så har flugfiskaren sällan ens 100 meter till sitt förfogande. Fluglinans längd räcker för de allra flesta. Själv klarar jag inte att kasta ut hela linan. Och kriteriet på en riktigt häftig batalj är när den fisk man fått på kroken är såpass stor och stridbar att "den började dra ut backingen"!


Nu kastar vi förvisso längre med spinn- och haspelspön än med fluga men inte så mycket längre som vi tror. 50 meter är en respektingivande kastlängd och de allra flesta kast som görs är betydligt kortare än så. Men låt oss tänka att vi lyckats göra ett femtiometerskast och får hugg mer eller mindre när draget landar, är vi illa ute då? Tänk, till exempel, om det är en rejäl gädda som nappat? Knappast. Förvisso kan gäddan dra ut lina, det är därför vi har mer lina på rullen än vad vi kan kasta ut och dessutom en, förhoppningsvis välfungerande och korrekt inställd, slirbroms.

Gäddan kan göra våldsamma rusher som kan upplevas som långa men sällan är längre än några meter. Dessa meter brukar man kunna återvinna innan gäddan samlat sig till sin nästa rusning. Även om det skulle komma att bli en långdragen kamp med många rusningar så är det sällan mer än kanske tio meter av linan som används. Abborren och gösen är inte lika extrema sprinters som gäddan men inte heller de några långrusande fiskar och dessutom, typiskt sett, mindre än gäddor. De torskar jag haft på kroken har ibland varit starka men mest kämpat genom att vägra lämna bottnen och alls inte gjort några långa rusningar (eller rusningar överhuvudtaget). 

De mer rusningsbenägna arter jag själv varit i kontakt med i våra vatten är näbbgädda, makrill och havsöring men ingen som skulle ha tömt min rulle ens om jag bara hade haft 100 meter lina på den. Så 100 meter lina är så gott som alltid mer än nog för det fiske de allra flesta av oss ägnar sig åt. Undantagen är laxfiske i strömmande vatten, extremt distansfiske och andra nischföreteelser och de som håller på med dessa vet förhoppningsvis vad de sysslar med och vilken utrustning de behöver.

Att det sedan faktiskt finns bestar som det knappast vore betryggande ens med en kilometer lina på rullen är en sak för sig.

1 kommentar:

  1. Det skulle vara imponerande att se någon kasta 100 meter. Har man någon gång kastat längs ett måttband så inser man snabbt att kastlängderna sällan är så imponerande som siffra.

    Det är nog väldigt få fiskesituationer i Sverige som man inte klarar av med 100 meter lina på rullen. Och det är nog lika få gånger man behöver skruva åt bromsratten till mer än ett kilogram i motstånd också.

    SvaraRadera