Leta i den här bloggen

lördag 16 mars 2024

Ett modernare gäddfiske

Vanliga argument från de gäddfiskare som använder överdrivet grov utrustning med vars hjälp även mycket stora gäddor kan vinschas in är att det är själva hugget snarare än drillningen av fisken som är tjusningen och att en utdragen kamp är skadlig för fisken. Regelmässigt tillämpar dessa fiskare catch & release och stora gäddor ska ju alltid sättas åter. Men det är inte bara en onödigt utdragen kamp som är skadlig utan så kan även en våldsam inhalning vara. Särskilt riskabel är naturligtvis själva krokningen och avkrokningen liksom det överhuvudtaget inte är hälsosamt för en fisk att, om än tillfälligt, behöva lämna vattnet för att, mer eller mindre varsamt, hanteras av människohänder.

här är den logiska lösningen! Man får uppleva de explosiva huggen, fisket är maximalt skonsamt för gäddan och eftersom man inte behöver vinscha in och kroka av fisken behövs ingen grov utrustning. Risken för bottennapp och förlust av beten minimeras och risken att behöva besöka akuten för att få en krok bortopererad elimineras helt. Genialt!

De som känner behov av att fotografiskt dokumentera sina fångster kan med fördel kopiera även konceptet med en på betet fokuserad undervattenskamera. Håll med om att sekvensen i den länkade videon av den attackerande gäddan är bra mycket mer spännande att titta på än en fisk på en måttbräda eller framhållen av en flinande fiskare.

Vi gamla stötar som tycker att sportfiske är att fånga fisk på don som gör en lycklig landning av fångsten beroende av fiskarens skicklighet, som gillar pepparrotsgädda och fått lära oss att inte leka med maten kan fortsätta att fiska Old School...


Apropå gäddfiske Old School så tycks det fortfarande vara vad som gäller på den nordamerikanska kontinenten. Rekommendationerna i den här videon är intressanta. Och bra! Skeddrag, spinnare, jerkbeten (glide bait), viftstjärtar (mjukisar med sk paddle tail) och wobbler (jerkbait), allt i relativt små storlekar och fiskade på rimligt lätt utrustning. I den videon dyker betet som fiskas kroklöst i den video det här inlägget handlar om upp och den typen av wobbler är ett suveränt drag för sommarfiske efter gädda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar