Leta i den här bloggen

lördag 9 mars 2024

Olympic HP-5000



En typ av rulle som är populär internationellt men har ett begränsat användningsområde i svenska vatten är haspelrullar i storlek som den på
bilderna
- Olympic HP-5000 - avsedd/lämpad för tungt kustfiske/, kustnära havsfiske eller laxfiske. I och för sig fungerar de även till gäddmete. Olympic HP-5000 vet jag i stort sett ingenting mera om än det jag kan se och läsa på själva rullen men jag gissar att den härrör från tidigt åttiotal. Spolen är svart och ser ut att vara tillverkad i någon slags plastmaterial men det är en anodiserad metallspole. Rullen har manuell fällning av bygeln och en rejäl, fällbar, vev.

Själva stativet är gjutet i någon slags aluminiumlegering vilket innebär att rullen är stark och stabil men samtidigt rätt tung. Tänker man använda den till stationärt bottenmete, dvs kasta ut sitt bete och sedan placera spöt i någon form av stativ i väntan på hugg, spelar vikten mindre roll och inte heller om man vill nyttja rullen till pilkfiske är den besvärande.



Förmodligen finns det ett eller flera kullager någonstans inne i rullen men det anges inte. Linkapaciteten är angiven i en för mig okänd enhet men spolen rymmer tillräckligt med nylonlina i dimension 0,35-0,40 mm för det fiske den är avsedd för. Slirbromsen känns jämn och fin och spolen har en distinkt hörbar, även på håll eller i vågbrus, knarr. Kort sagt en rulle väl lämpad för bottenmete vid kusten.

Som andra japanska rullar av denna typ (och Olympic har gott anseende för kvalitet, i nivå med Daiwa i det avseendet) är det en stadig pjäs. Det mesta är överdimensionerat och den lär hålla en mansålder bara man ser till att skölja av saltvatten efter fiske i havet och ge den en droppe olja på kritiska punkter då och då.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar