Leta i den här bloggen

torsdag 15 februari 2024

Testrapport


Livet är för kort för att stå och reda ut skatbon vid fiskevattnet. Det är heller inte bra för blodtrycket att behöva jävlas med undermålig och krånglande utrustning när man äntligen kommit ut. Den förståndige fiskaren har förstås sedan länge insett detta och (1) använder haspelutrustning och (2) undviker det satans påfund som kallas flätlina.  Det fanns goda skäl till att, förr - när det var bättre och alla använde Abulon - Abumatic var den rulle som gjorde sportfisket populärt. Men har man nu fått för sig att det är med multiplikatorrulle av lågprofilmodell (eller, som det heter på modern sportfiskesvenska, baitcaster) och flätlina (braid, PE-lina, stumlina, trasselkludd) fisket ska bedrivas så bör man - för nöjets och blodtryckets skull - använda rullar som fungerar någorlunda väl, åtminstone i händerna på en hyfsat kompetent kastare.

Veven på trasselgeneratorn var väldigt trevlig och är nu monterad på en mer välkastande rulle från Sougayilang.


Såhär under vinteruppehållet i mitt pågående stortest av lågprofilrullar har jag tänkt (!) och fattat ett beslut. De snorbilliga kinarullarna förpassas till skräp- och reservdelslådan. Kvar blir rullarna från Sougayilang och Lixada som hittills fungerat mycket väl. Likaså får "märkesrullarna" - ABU Garcia, 13 Fishing och Daiwa - fortsätta.


2 kommentarer:

  1. Bra beslut, det finns bra "Kinarullar" om man går upp en prisklass. Ex 500:- isf 250:- , då vete tusan om inte de är klass med märkesrullarna (som produceras på samma ställe) i 1500-3000:- klassen. Ska man köpa en riktigt bra lågprofilare här i Sverige så kostar den 4000:- och uppåt. Och de rullarna kommer med nya uppdateringar hela tiden så om 3 år finns det väl inga reservdelar kvar till just den modellen. Jag tycker det är kul med dessa nya Kinarullar, fick tag på en med slirbromsknarr och x-spole som är superlätt för under 500, den känns riktigt bra. Men vill jag fiska "på riktigt" så runda Ambassadeurer i 5-6000 strl i olika varianter som gäller. Är dock lite extra kär i Ambsassaduer Ultra Mag XL serien 1-2-3 strl. Fick min första 1984 av Abu när jag blev bjuden till Mörrumsån, dessutom med namn ingraverat. Många minnen med den!

    SvaraRadera
  2. Vi tycks tänka väldigt lika...

    SvaraRadera