Leta i den här bloggen

söndag 25 februari 2024

Inkapslat - inte bara för nybörjare

En typ av rulle som fungerar alldeles förträffligt till det alla mesta av det fiske de flesta av oss ägnar sig åt i det här landet är den inkapslade haspelrullen. Eftersom den är enkel att använda och nästan aldrig ger upphov till trassel på linan eller andra problem är den idealisk för nybörjaren. Dessvärre har den därigenom drabbats av nybörjarstämpeln och de fiskare som vill undvika att bli sedda som just nybörjare väljer därför att fiska med mer svårbemästrade rullar.

Visst, i händerna på kompetenta användare har multiplikarorrullar och öppna haspelrullar bättre prestanda. Ungefär som en Ferrari har bättre prestanda än familjevolvon. De frågor man bör ställa sig är vad man behöver och vad man klarar av. Fiskar man mera tillfälligtvis, till exempel under sommarens semesterveckor men mer sällan under resten av året så kanske man inte är en så vältränad kastare som man vill intala sig? Och bedriver man sitt fiske från bryggan eller ekan och oftast fångar några abborrar och tycker att en trekilos gädda är stor (vilket den är) så behöver man varken kunna kasta extremt långt eller ha en rulle med slirbroms som klarar av långrusande söderhavsfiskar?



Vad man behöver är ett avspänt och problemfritt fiske och grejor som låter en koncentrera sig på just fisket snarare än hur man ska hantera sin utrustning. Den största hemligheten bakom ett framgångsrikt fiske är att det, allt annat lika, är den tid under vilken man har sitt bete i vattnet som avgör hur mycket fisk man får. Den som kan ägna fisketiden åt att kasta ut och veva hem sitt drag får fler hugg än den som tillbringar en stor del av samma tid åt att reda ut trassel. 

Dessvärre ser även tillverkarna numera de inkapslade rullarna som, mer eller mindre, nybörjarprylar och det är därför ofta i form av lågprissmäck dessa bjuds ut till konsumenterna. Billiga inkapslade rullar håller sällan fullgod eller ens godtagbar teknisk kvalitet. De är varken särskilt roliga att fiska med eller rimligt hållbara.  



De bästa köp man kan göra är att fynda gamla, tillverkade i Sverige, Abumatic eller ABU 500-modeller. Just 500-serien, med modellerna 505 0ch 506 som höjdpunkter, som likt en vanlig haspelrulle är designad för att hänga under spöt är bland det bästa man kan tänka sig för det "allsvenska" semesterfisket. Dessa rullars grundkonstruktion är oerhört robust och jag har hittills inte träffat på någon Abumatic eller ABU 500-rulle som inte efter demontering, rengöring och smörjning, fungerat som den ska. Dock vill jag minnas att jag i ett fall var tvungen att skaffa en ny skruv till en rullgavel men då var orsaken att skruven helt enkelt saknades...

1 kommentar:

  1. Har vuxit upp med olika varianter av Abumatic som de flesta i min generation, har tyvärr inte sparat dessa från ungdomsåldern. Det som stör mig mest är att jag inte sparade min första Ambassadeur, en 5000D:-(

    SvaraRadera