Leta i den här bloggen

fredag 16 februari 2024

Record

 

När AB Urfabriken gick över från att tillverka taxametrar till att göra spinnrullar (som, av tradition och för att undvika förväxling med det engelska spinning reel som ju betyder haspelrulle, är den svenska benmämningen på vad som annars kallas för multiplikatorrullar) var det under namnet Record. De tidiga Record-rullarna var sk levelwinds.

ABU:s sätt att namnge sina rullar har alltid varit förvirrande, för att inte säga förvirrat och ett slags rekord (!) i det avseendet var när man (Pure Fishing) ville använda både namnet Ambassadeur och namnet Record för att sälja sina rullar. 





















Det hela löstes, enkelt och praktiskt om än inte elegant, genom att man på icke vev-gaveln använde den släta, konvexa varianten med namnet Ambassadeurs inpräglat medan man etsade in Record-loggan (den med fiskstjärten) på vevgaveln och döpte rullen till Ambassadeur Record och rullen på bilderna bär dessutom modellbeteckningen No. 60 (eller RCN 60, men det står inte på rullen). Förvirrande, som sagt...)

Tja, vad ska man säga? Med varumärken man äger gör man förstås som man vill och som man har förstånd till (vilket bland annat yttrat sig i förskingringen av det en gång så starka namnet Cardinal). Men det känns ju för all del skönt att räknenissarna och penningkramarna gör sina bortsättningar...








En fin rulle är det emellertid, ihopskruvad i Svängsta som den är. Jag kan intyga att den kastar bra och den som vill grotta ner sig i vad andra tycker kan studera det här testet. Det är närmare 20 år sedan modellen kom och tydligen var den alldeles för bra för att få vara kvar i sortimentet. Har du en eller skulle du springa på en i gott skick är du att gratulera.





1 kommentar:

  1. Håller med, fantastiskt fin rulle, har 2 st. De lär hålla resten av mitt och säkert sönernas liv också. Och reservdelar finns men har aldrig behövts

    SvaraRadera