Leta i den här bloggen

söndag 18 februari 2024

Gäddrag - Old School

OT-Pike









 












Super Vibrax


Swim Whizz, Cisco Kid och The Believer




















ABU Killer







Mepps Lusox













Bete Turku Spoon










South Bend Babe Oreno











Rapala Super Shad Rap










Heinz Blinker











Mepps Syclops


















ABU Hi-Lo














Heddon Lucky 13 och en jag glömt namnet på





















Vassdrag från Jemtlands Fiskeverkstad













Atom och Utö


































Rublex Celta




















ABU Reflex














Dardevlet













South Bend Bass Oreno

Olympique Racer










D.A.M. EffZett












Kuusamo Professor Helmi
Kuusamo Professor


Mepps Aglia Long

Den här söndagen blev det en bildkavalkad. De flesta av bilderna har jag postat tidigare men all är Old School, dvs skeddrag, wobblers och spinnare med flera decennier och miljontals gäddor att svara för. Inga mjukisar eller andra modernare plastbeten.

Ur ett internationellt perspektiv kan man, något förenklat, säga att fransmännen använder spinnare, tyskarna och finnarna skeddrag och amerikanerna wobblers. Svenskarna? Tja, mest skeddrag men eftersom vi är löjligt amerikaniserade mycket wobblers. Vad som är mest effektivt? Fransoserna är smarta..

De tyngsta av de avbildade betena är den Rapala wobbler och den tyska Heinz Spoon som båda väger 45 gram. Grövre utrustning än en som kan kasta så tunga beten behövs inte för ett framgångsrikt gäddfiske. Old School.

Med ett spinn- eller haspelspö klassat för kastvikter upp till 35 gram (löjligt nära vad som förr hette Fiske 2) och några av betena på bilderna ovan är man alltså väl rustad för en batalj med gammelgäddan. Kanske rentav för ett svenskt rekord. Faktum är att en ren Fiske 2-utrusning, klassad för beten 10-30 gram fortfarande duger. Vill man kunna dänga iväg 45-gramsbeten är ett åttafots spö klassat -50 gram lämpligt. Men så grova don är alltså inte nödvändiga utan ABU  hittade ganska rätt med sitt Fiske 1-4 system där gäddan var Fiske 2.

De relativt lätta Fiske 2-grejorna är väl anpassade för de gäddor man oftast får på kroken och som sällan väger mer än tre kilo. Större gäddor än så är sällan goda. Undantaget är snabbväxta sk strömmingsgäddor men eftersom strömmingen är mer eller mindre utrotad/utfiskad (tack EU!) och östersjögäddor längre än 75 cm ovillkorligen måste återutsättas kan vi, i praktiken, bortse från det. Fiskar man gädda med sikte på att de ska hamna på middagsbordet är lätta don modellen (om det ska vara någon sport att landa dem.





7 kommentarer:

  1. Trevligt, har fiskat en hel del med vissa av dessa beten. Cisko, Swimm Whizz, Hi-Lo mm. Dock står ABU-betena ut, speciellt Hi-Lo 40 g lys och gösfiske på 80-talet i Löparöfjärden. Atom är Atom:-)

    SvaraRadera
  2. Ett lagom blankt silver eller guldfärgat (eller allra helst S/G) Atom eller Utö i storlek 20-35 gram är, om sanningen ska fram, det enda drag man behöver för ett framgångsrikt spinnfiske efter gädda...

    SvaraRadera
  3. För övrigt så är det väl fisket under 80-talet som står ut. Sedan dess har det ju gått brant oct stadigt nedåt i takt med de folkvaldas vanstyre. Kustfiske i Östersjön likt det vi kunde njuta av lär vära barn aldrig få uppleva och det är väl mer än tveksamt om barnbarnen har något att hoppas på i det avseendet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja på 80-talet som gammal gubbe..."Varje" fisketur fick man minst en gädda på 5 kg...1985 året som fisket släpptes fritt i skärgården mm. ? Helt fantastiskt! Jag släppte tillbaks alla gäddor som togs upp. Stora, många mm. Vad hände sen? Vad gjorde vi för fel?

      Radera
  4. Jag tror inte att man brytt sig om att göra någon utredning om konsekvenserna av det fria handredskapsfisket. För vissa hårt fiskade vatten har det säkerligen varit mer eller mindre katastrofalt och det oavsett C&R. Annars borde man ju, såvitt skärgården beträffar, kunna jämföra den svenska och den finska. Min uppfattning är att fisket är bättre på åland än vad det är i Roslagen. Sedan kan man ju diskutera varför.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med, fiske på Åland är mycket bättre. De bedriver utsättningar också av gädda, lake, sik, havsöring inom vissa områden. Har fiskat i Getaområdet, trevligt! Tycker det skulle vara mycket bättre om vi hade ett liknande upplägg. (tyckte inte det 1985). Vilken fantastisk fiske/turistnäring vi kunde ha, Öregrund-Landsort.

      Radera
  5. För- och nackdelar med allt men nog finns det en del att fundera över. Problemet är att det tankearbetet borde ha gjorts innan reformen. Nu är det så dags. Klart är dock att det goda fisket på Åland tyder på att man inte kan skylla det usla inomskärsfisket på den svenska sidan bara på skarv, säl och miljöfaktorer.

    SvaraRadera