Leta i den här bloggen

lördag 17 februari 2024

Jerk, rip, slash, twitch, crank, swim, slide and glide

 













Egentligen så är nog allt, eller åtminstone det mesta, marknadsföringsavdelningarnas fel. Där gillar man häftiga uttryck och det är därför det rycks och slits så mycket i det modena sportfisket. I någon mån, när epiteten är relevanta, kan man se dem som konsumentupplysning men som alltid är det bättre att lita på sitt eget omdöme. Eller på min blogg...

Kallar en tillverkare ett bete för jerk-, slash-, rip- eller twitchbait så indikerar det att det rör sig om en wobbler som behöver litet extra hjälp. Som behöver slås med rytmenpinnen (spöet) för att röra sig på ett för fisken maximalt lockande vis. Kallas betet för något som börjar på crank, swim, slide eller glide indikerar det att det har en inbyggd rörelse och är tänkt att vevas hem i relativt jämn takt.

Innan vi (här i landet) visste att vissa av de wobblers vi fiskade med var jerkbeten (eller ens att det fanns något som hette så) var det enklare. Och fisk fick vi. Jerkade gjorde vi, mest när vi fiskade med skeddrag, men ryckfiskare ville ingen bli kallad. Och fortfarande kan man ge blanka f^n i vad tillverkarnas marknadsföringsavdelningar hittat på att kalla de beten vi köper och fiska med dem på det sätt vi tycker funkar bäst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar