Leta i den här bloggen

söndag 25 februari 2024

Drag

 

Drag. Varför kallar vi ett konstbete för drag? Tittar man. vilket man alltid bör göra innan man börjar spekulera och ger sin fantasi fria tyglar, i den - numera vanärade - Svenska Akademiens ordbok (SAOB) så finner man följande:

5) motsv. DRAGA, v. d; i fråga om fiske medelst fiskedon som drages i vattnet: (hvarje) särskild dragning med dylikt fiskedon. Göra ett godt drag. Nordforss (1805)Det högsta är att man gör fyra drag med storbacken på veckan. Nilsson Fauna 4: 576 (1865)— jfr NOT-DRAG. — särsk. konkret: fiskredskap som drages i vattnet efter båten hvari fiskaren sitter o. som består af en mer l. mindre naturtrogen fisk af metall med en l. flera krokar; jfr SVIRFVEL. Wil någon fara medh Slant eller Dragh effter Gäddor. IErici Colerus 1: 67 (c. 1645)Lind (1749)särsk. i förb. ro drag, (roende) fiska med drag (i ofvanstående bet.). Procopé Insp. 25 (1915)jfr ABBORR-, GÄDD-, LAXÖRINGS-, PROPELLER-, SKED-, SVIRFVEL-DRAG.

Så långt inga överraskningar och att det heter just drag är ju, eftersom metoden dragrodd (ro drag) är betydligt äldre än det moderna kastfisket med spinn- och haspelspön, helt logiskt. Man kanske borde det heta att dra drag... Rolig är beskrivningen av ett drag som "en mer l. mindre naturtrogen fisk af metall med en l. flera krokar". Den definitionen tar uppenbarligen sikte på den typ av konstbete vi kallar skeddrag och åtminstone för mig skaver det litet att kalla wobblers, spinnare och plastbeten för drag.

(5-RULLE, sbst.(sbst.under DRAGA, v. ssgr). fisk. rulle på hvilken den ref i hvilken draget släpas är uppvindad; jfr -VINDA. TurÅ 1913, s. 74. 

Enligt svenskt språkbruk är drag såväl som agn beten. På engelska heter agn bait och drag lure. Nu börjar det bli roligt. För ungefär tusen år sedan så förde vikingarna en smula kultur till de brittiska öarna och att deras lure går tillbaka på vårt verb lura eller, som substantiv, luring ter sig uppenbart. Just luring är en bra och betydligt roligare benämning på ett konstbete avsett att just lura en fisk till hugg. Ett talesätt som tillskrivs den australiske sportfiskaren mm Vic McCristal lyder: "A lure is a lie told by a (wo) man to a fish."


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar