Leta i den här bloggen

måndag 30 juli 2018

Tips vi glömt 3

"Gör aldrig misstaget att veva upp en  lina på haspelrullen direkt från fabriksspolen! Den blir då så våldsamt tvinnad, att den blir oanvändbar. Det finns många sätt att lägga upp en lina, men vill man ha den perfekt upplagd, och det måste man ha, finns det mig veterligt bara en metod, och den är rätt tråkig och tidsödande. Man tar loss spolen från haspelrullen och nystar på linan för hand, medan man vänder spolen med korta mellanrum.Det blir t.ex. tio varv medsols, så vänder man på spolen och får nysta tio varv motsols, vändeer tillbala o.s.v. Linan formar sig bättre efter spolen, om man lägger ner fabriksspolen med linan i 50-60 grader varmt vatten före uppläggningen."

                          Ur Haspelspinn - de stora möjligheternas fiske av Olle                                      Birkesten, ingående i Handbok i haspelspinn, W&W, 1958

Det fungerar säkert utmärkt, men jag skulle vilja se den som fyller en sk Big Pit-rulle på det viset. Själv gör jag så här, men Birkestens tips är säkert värt att prova för perfektionisten med sysselsättningsproblem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar