Leta i den här bloggen

torsdag 4 maj 2023

Vår, lek och gäddfiske

De här ketchupflaskvårarna (först kommer ingenting, sedan ingenting och så allt på en gång) vi tycks ha i detta klimatförändringens tidevarv sätter gamla märken ur spel. Av gammalt brukar man tala om isgädda, frögädda och gräsgädda -

(ur SAOB)

GRÄS grä4s, n.; best. -et; pl. (i bet. o. 3) = (utan pl. Tiällmann Gr. 178 (1696)Sahlstedt SvGr. 19 (1769)).

(...)

-GÄDDA. [fsv. gräsgädda, anträffat bl. ss. smädenamn (jfr bet. nedan). Anledningen till benämningen torde vara, att ifrågavarande gäddors lektid infaller i ”gräsmånaden” (dvs. april)]

1) gädda av medelstorlek, vilken leker i april månad. Is-Gäddan leker i Januarii Månad; Frö-Gäddan i Martii; Gräs-Gäddan och Mörten i April. VetAH 1761, s. 265. SvDjurv. 278 (1903).


- eller isgädda, lövgädda och blomstergädda syftande på när, i förhållande till hur våren framskrider uppe på torra land, gäddan leker. De minsta gäddorna brukar leka först, precis när isen gått, och de största sist. 

Under perioden 1 mars ‑ 31 maj är det förbjudet att fiska efter gädda inom Gotlands kustvatten, Kalmarsund och Öland. Förr gällde motsvarande fredningstid även i stockholmsskärgården men den togs bort, om jag minns rätt, ungefär samtidigt som det fria handredskapsfisket infördes. Möjligen är det en delförklaring till det mer eller mindre kollapsade gäddbeståndet? Hur som helst ser man så här års "sportfiskebåtar" i eller alldeles intill var och varannan lekvik.

Naturligtvis så är det inte hur växligheten på land utvecklas utan förhållandena under vattenytan, främst temperaturen, som styr fiskens beteende och det man bör veta om detta kan man läsa till exempel här.

Hur som helst så pågår det gäddlek just nu och kommer att göra så under ytterligare några veckor. Fisk som leker fiskar man inte på och det är lika olämpligt att fiska på fisk som just ska till att leka och samlats intill lekplatserna. Här är den svenska ordningen, att vi avgör fiskars storlek  efter vikt snarare än längd, ett problem. En gäddhona med rom kan väga flera kilo mer än vad samma fisk väger när den har lekt men längden är exakt densamma. Frestelsen för de fiskare som jagar ett imponerande PB att försöka fånga en romstinn hongädda är därför stor. Men försök att låta bli! När leken är avklarad behöver fisken återhämta och äta upp sig och är huggvillig. Då är det OK att dra upp den men den bästa tiden för gäddfiske - om man vill ha stor fisk i god kondition - är annars hösten.


edit. För att undvika missförstånd: Jag är inte mot vårfiske efter gädda OM det riktas mot fisk som har lekt. Enklast undviker man att få fisk som leker eller är i begrepp att leka genom att undvika (och hålla respektavstånd till) lekvikarna. Det blir då svårare att hitta fisken men det är ju en del i vad som gör sportfisket till en sport; att det inte alltid är enkelt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar