Leta i den här bloggen

torsdag 18 maj 2023

Gäddans glupskhet

Högmod, girighet och frosseri är tre av de sju dödssynderna. Nu kan förstås en själlös varelse som en gädda inte synda, men om den kunde det så skulle gäddan i denna kortvideo ha begått de tre uppräknade som, för övrigt, kan sammanfattas i begreppet glupskhet.

Åtminstone de av oss som inte är nybörjare har säkert stött på gäddor som den i filmen, fiskar som gapat över mer än vad de kunnat svälja, men idén att ingripa som i filmen har faktiskt inte kommit för mig. Release utan catch (om nu inte upplyftandet av den mer eller mindre livlösa fisken ur vattnet ska betraktas som fångst). Men snyggt gjort var det och man såväl hoppas att gäddan återhämtade sig som undrar om den lärde sig av sitt misstag.

Det lär ju vara så att vissa arter av vitfisk (karpfisk) tenderar att utveckla en högre kroppsform i vatten med mycket gädda. Detta för att göra dem mindre attraktiva som byten för gäddorna. Hur detta skulle fungera förstår man när man ser videon, samtidigt som man inser att det åtminstone inte alltid gör det eftersom gäddor är benägna att hugga på allt de kan gapa över (vilket rätt ofta är betydligt mer än vad de kan svälja). Gäddan i filmen har dock inte bara huggit den braxen (?) som höll på att kväva den utan även vänt den i munnen och gett sig tusan på att försöka få i sig den.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar