Leta i den här bloggen

tisdag 9 maj 2023

Testrapport - Fiorky

Visserligen är testet i sin början men redan har jag hunnit göra intressanta iakttagelser som jag vill dela med mig av. Så här gick det när jag tog ut Fiorky.

En rulle som är hopplös att kasta med...  

Jag började med att kasta en 27 grams Gladsax kustwobbler (med ett ABU Veritas 10´2´´ spö), något som är ganska snällt mot rullen med visar om det går att kasta långt med den. Det gjorde det inte. Det gick att kasta, men för att inte drabbas av backslag var jag tvungen att ställa in såväl magnetbroms som spolaxelspänning extremt defensivt och ändå bromsa med tummen och då blev naturligtvis kastlängderna inget att skriva hem om. 

Att (med ett sjufotsspö) kasta lättare beten med större luftmotstånd (än en kustwobbler) var inte heller roligt. Jag                                                               testade med en fyratums Storm Largo      Shad (11 gram) på en 5/0 offsetkrok (oförtyngd). För att inte genast få backslag tvangs jag ställa magnetbromsen nära max och dra åt spolaxelspänningen så hårt att det går trögt att veva. Med de inställningarna gick det att kasta men inte längre än 10-15 meter.

Jag är en hyfsat kompetent kastare och jag hade verkligen gett den här rullen en sportslig chans (och två gånger skruvat isär den får att se om någon justering eller förbättrad smorning kunde hjälpa upp

...och en rulle som kastar utan problem.
 Kan du se skillnaden?

det hela) men tyvärr så höll den inte måttet. Jag var färdig att lägga den i  men så fick jag för mig att se om den fungerade bättre med monofil nylonlina. Sufixlinan transplanterades till en annan rulle och Fiorkyns spole fylldes med Fladen Vantage 0,30 mm.

Vad hände? Jo, på ett 6´6´´ spö var det plötsligt helt problemfritt att kasta med rullen. Med såväl ett spinnerbait med trailer som med en skedspinnare kastade rullen utan några som helst tendenser till backslag och jag kunde frigöra spolaxelspänningen och ställa in magnetbromsen på ett lågt värde utan att något annat hände än att kastlängderna ökade.

Vad ska man dra för slutsats av detta? Att rullen är dålig som inte fungerar med en PE-lina? Att nylonlina är bättre än PE-lina? Att nylonlina är ett bättre linval till den här rullen? 

Nå, Fiorkyn var som sagt, innan linbytet, nära att få lämna testet och förpassas till skrotlådan men får nu en ytterligare chans. Dessutom tänker jag testa även övriga rullar i testet med samma nylonlina.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar