Leta i den här bloggen

lördag 27 maj 2023

Jerkbait eller wobbler?

Vad är, egentligen, ett jerkbete? Som så ofta har vi importerat en benämning utan att ha klart för oss vad den står för. Tidigare exempel i genren är spinnrulle och jigg. Eftersom vi redan var bekanta med wobblers när jerkhysterin slog till i slutet av det förra seklet och de beten som då blev populära saknade sked kom jerkbete/jerkbait att på sportfiskesvenska bli synonymt med en skedlös wobbler. Dogger deklarerar på sin hemsida att "jerkbaits saknar sked och rycks (jerkas) fram genom att snabbt trycka ner spötoppen eller att göra spinnstopp med veven".

Typiskt jerkbete enligt den svenska definitionen.












Läser man på en amerikansk hemsida får man ganska snabbt klart för sig att upptattningen där är annorlunda. I en artikel som handlar om skillnaden mellan jerkbaits och crankbaits kan man således läsa följande: "Jerkbaits are a hard body plastic lure that resembles a minnow. Because of this they are sometimes called the minnow lure. The lures shape is thin and long. It typically has two treble hooks on the bottom, and a lip on the front. Some companies make lipless jerkbaits and some even make softbaits they label as jerkbaits. Although 90% of all jerkbaits are hard body with a lip."

Ett typiskt jerkbait enligt den amerikanska definitionen.








Så vad vi svenska sportfiskare i alla tider kallat för en wobbler av rapalatyp är alltså ett jerkbait enligt de amerikanska sportfiskarnas sätt att se på saken. Men vad vet de?

Att vi inte förstod att wobblers som ABU Killer var jerkbeten är tillverkarnas fel. De betonade i sin reklam vilken fin gång betet hade snarare än lärde oss hur man skulle manipulera gången med hjälp av spöet. Men nu vet vi bättre?



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar