Leta i den här bloggen

tisdag 9 maj 2023

Testrapport - 100-rullar "unboxing"

 













Många rullar blir det men inte riktigt hundra (vilket väl är vad jag är) utan rubriken syftar på testets två minsta rullar; Sougayilang LV 100 (en Sougayilang med modellbeteckning!) och Daiwa PR 100. 100 indikerar i båda fallen storleken (testets övriga rullar är, mer eller mindre, i 200-storlek). Att det sedan, som så ofta när det handlar om sportfiskeutrustning, inte finns någon standard utan en 100-rulle från en tillverkare kan ha samma linkapacitet och väga lika mycket som en annan tillverkares 200-rulle är som det är...

Sougayliangrullen väger 200 gram och tar 100 meter 0,30 mm monofil nylon eller FC-lina medan den lilla daiwan väger 190 gram men anges ta 110 meter 0,31 mm lina, således cirka tio meter mer. I testet råder likabehandling och båda rullarna har fått Sufix Herculine 0,24 mm påspolad.










Båda rullarna är magnetbromsade. Slirbromsen på sogayilangen är specad till 4 kilo medan daiwans maximala bromskraft anges till 5 kilo. Utväxlingen är 6,3:1 för båda rullarna och sougayilangen skryter med 10 kullager mot daiwans blygsamma 3. Båda rullarna har IRL.

Båda rullarna känns bra att hantera. Tumtangenter och övriga reglage känns distinkta. Stjärnhjulet och reglaget till magnetbromsen på sougayilangrullen klickar när man vrider på dem medan daiwans reglage är tysta. Reglaget till daiwans magnetbroms är fnuligt och svårt att komma åt för en karl med stora labbar och normaldålig finmotorik. Båda rullarna har dubbelvev med vevknoppar i någon slags hårdgummiliknande material. Linuppläggningen på båda rullarna är jämn och fin.

Faktum är att sougayilangen ger ett mer påkostat intryck än daiwan (och jag gillar den mellanblå färgen) men det återstår att se vilken rulle som fungerar bäst på, kort och lång sikt...




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar