Leta i den här bloggen

tisdag 28 mars 2023

Trasselfritt och användarvänligt - är det något fel?

 

En utrustning som den på bilderna - en inkapslad haspelrulle på ett kort enhandsspö - var en motor i det svenska sportfiskeundret. I det välmående folkhem som blommade ut på sextiotalet fick begrepp som allemansrätt och fritid nytt innehåll när det alltmer bilburna folket började utforska sitt land. Träningsoveraller i banlon, campingtält och luftmadrasser. Chartereländet var fortfarande en marginalföreteelse.

Vi har alltid varit ett fiskande folk (och en gång i tiden även ett fiskätande) så självklart fiskades det. Med moderna grejor som på de här bilderna. Skillnaden var att grejorna då oftast var gjorda i Sverige och rullen hette Abumatic och spöt var av massiv glasfiber. Men det var inte bara AB Urfabriken utan namn som Arjon och Moon dyker upp ur minnets labyrinter. Men min poäng är att den absoluta majoriteten av de som fiskade gjorde det med sådana här - trasselfria och användarvänliga - grejor. Visst fanns det några som fiskade med multiplikatorrulle eller öppen haspel, men de var lika sällsynta som flugfiskarna.

Kort - fem och en halv fot - men inte av massiv glasfiber (annat är toppen!) är detta trevliga spö klasstt för beten vägandes 5-15 gram.














De korta spöna var mer eller mindre obrytbara och just det att de var korta gjorde att även nybörjare hade relativt god kontroll över var spötoppen befann sig. Trasselfritt och användarvänligt. Inget dumt koncept.


Idag är det annorlunda och det är de inkapslade rullarna och de korta spöna som blivit rariteter. Man kan nästan tillbringa en hel sommar vid fiskevattnen utan att träffa på någon som använder en sådan utrustning. Fortfarande är de dock lika trasselfria och användarvänliga men dessa egenskaper tycks inte längre tilltala den genomsnittlige sportfiskaren. Däremot anses en inkapslad rulle på ett kort spö vara lämpligt att sätta i händerna på ett barn, just därför att det då faktiskt kan bli fiske snarare än en ledsen unge och en svärande pappa (vilket alltför ofta blir resultatet när mindre lätthanterliga grejor hamnar i ovana händer).

För seriöst - och vilka av oss tar inte sig själva och vad vi sysslar med på väl stort allvar? - sportfiske anses den inkapslade rullen inte längre duglig och hos de få tillverkare som fortfarande har sådana på sitt produktprogram har de fått en undanskymd plats i katalogen. Men de fungerar fortfarande att fiska med. Särskilt om man hellre gör just det, fiskar, än håller på att krångla med utrustningen. Det är litet som barndomens abborrmete med toppknuten lina. Allt fokus på fisket. Men visst kan man låta sitt fiske bli en prylsport om man hellre vill det...

Kasta glas i stenhus bör man inte göra och jag är förmodligen den siste som bör öppna sin trut när det handlar om ett överflöd av fiskegrejor men det låter jag inte stoppa mig. Nu har jag själv inga problem att hantera mer avancerade utrustningar men det hindrar mig inte från att uppskatta en stunds avspänt fiske med grejor liknande mitt ABU Junior-set. Och så är det ju klämmigt att ha en utrustning man vågar sätta i händerna på ett barn eller någon annan nybörjare. Det korta spöt är dessutom användbart även med en liten multirulle om man vill ha en smidig utrustning för att smyga på gäddorna i ån...





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar