Leta i den här bloggen

onsdag 8 mars 2023

Ambassadeur C3













ABU:s klassiska runda ambassadeurer finns vid det här laget i så många olika modeller och varianter att det förmodligen inte finns någon som känner till dem alla. Jag gör det hur som helst inte. Utöver de modeller som figurerat i Napp och Nytt finns otaliga limiterade upplagor och custombyggen. Man kan se de runda rullarna - och nu talar jag om 4000, 5000 och 6000-serierna som har samma gavelstorlek - som ett slags Meccano eller Lego med vars delar man kan bygga i stort sett vilken rulle man vill.













De allra flesta nöjer sig dock med vad rullmakarna i Svängsta plockat ihop och de rullar som under de senaste decennierna varit mest populära har beteckningen C3 gemensam. På ABU-språk betyder C (rostfria) kullager. 3 betyder 3. Således bör en Ambassadeur C3 ha tre rostfria kullager plus, om den är så pass modern att den har IAR, ett rullager (med IAR-funktion). Att sedan ABU inte genom åren varit konsekventa i hanteringen av sina modellbeteckningar är en annan femma och vill man vara säker på vad en viss rulle innehåller får man helt enkelt skruva isär den och titta efter eller ta fram ett förstoringsglas och försöka tolka sprängskissen...















Att C3:an (eller kanske rättare C3:orna) kommit att bli så populära beror på att den helt enkelt är vad de flesta behöver eller, annorlunda uttryckt, att den är "tillräckligt bra" till i stort sätt alla tänkbara användningsområden och i alla relevanta avseenden. Och för den som inte nöjer sig med tillräckligt bra så är en C3 en bra utgångspunkt för trimningsexperiment.


För min del är en Ambassadeur C3 mer än tillräckligt bra. Korrekt inställd och smord kastar den så långt man rimligen kan begära av en rulle med synkroniserad linspridare och i alla andra avseenden fungerar den precis så bra som man kan förvänta sig att en svängstabyggd Ambassadeur ska göra. Rullen på bilderna är en 6500 C3 (Gold). Gold syftar på den diskret gyllene eloxeringen. Modellen lanserades i samband med 75-årsjubiléet men är inte ( i vart fall inte efter vad som uttryckligen anges) någon "limited edition". Rullfotsnumret är 060006. Hur som helst är den inte i mina händer någon samlarrulle utan brukar, fylld med Stren 0,32 mm, få hänga med på havsöringfiske vid kusten när litet grövre don krävs och till gäddspinn med inte alltför tunga beten.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar