Leta i den här bloggen

måndag 13 mars 2023

Räknefel?

Att vi befinner oss i en åtminstone delvis av av mänsklig aktivitet, främst förbränning av fossilt kol och andra utsläpp av sk växthusgaser, orsakad global klimatomvandling är det numera ytterst få som ifrågasätter. Inte heller råder det någon tvekan om att konsekvenserna av denna omvandling kan komma att bli dramatiska och leda till att stora och tätt befolkade områden av vårt klot blir satta under vatten eller eljest obeboeliga. Dessa insikter har tvingat våra politiska makthavare att åtminstone lova att vidta åtgärder. Snart. Men helst inte just nu utan, i huvudsak, om några år/mandatperioder (när det förmodligen är andra politiker som får ta ansvaret för impopulära konsekvenser av nödvändiga åtgärder).

Parisavtalet är ett typiskt exempel på hur saken hanteras. Det ställdes ut löften om att åtgärder för att åtminstone bromsa den pågående utvecklingen skulle vidtas inom några decennier. Därefter har vi (som åtminstone cynikerna bland oss redan då förutsåg) kunnat se hur i stort sett inget av det som utlovats hittills skett och att utvecklingen, såväl globalt som nationellt, på det stora hela går åt fel håll eller i bästa fall står och stampar.

Den överkonsumtion som är en av de största bovarna fortgår ohämmad även om de typiska exponenterna för densamma nu kör Tesla snarare än Audi. Eller möjligen en eldriven porscheSUV. Forslandet, med bolmande containerfartyg och flyg, av varor, till stor del tillverkade i Kina med hjälp av billig energi från smutsiga kolkraftverk, kors och tvärs över jorden fortsätter som om inget hänt.

Så kommer då signaler, som om inte det redan sagda vore illa nog, om att de modeller för klimatutvecklingen som de otillräckliga och inte infriade löftena om åtgärder grundas på varit för optimistiska. Jag saxar ur Aftonbladets nätupplaga:


Arktis värms upp snabbare än beräknat
i dag kl 10.29Amanda Hällsten
DELA

Havsisen på Arktis kommer att smälta betydligt snabbare än man trott, eftersom dagens klimatmodeller räknar fel. Det visar ny forskning från bland annat Göteborgs universitet, rapporterar TT.
”Detta är allvarligt. Om världens regeringar och organisationer ska kunna lita på klimatmodellerna måste de revideras. Därför behöver forskningen och datainhämtningen i Arktis prioriteras. I dagsläget kan vi inte ge en bra prognos på hur fort isarna smälter i Arktis” säger Céline Heuzé, forskare i klimatvetenskap vid Göteborgs universitet, i ett pressmeddelande.
Forskarna vill nu se en särskilt klimatmodell som är anpassad för Arktis.


Har man räknat fel på Arktis, som efter vad jag förstår har stor betydelse för klimatutvecklingen globalt, så är det väl åtminstone sannolikt att modellbygget i övrigt är ganska skakigt? Är ens de i Parisavtalet utlovade åtgärderna tillräckliga eller kommer vi även om de, mot all rimlig förmodan innehålls, att ha ett kanske fem grader varmare klot vid nästa sekelskifte? Den som lever får se och ibland känns det nästan skönt att inte behöva vara en av dem.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar