Leta i den här bloggen

fredag 3 mars 2023

Kultrullen nummer ett! Eller trettiotre...



Många av AB Urfabrikens i Svängsta rullar kan göra anspråk på epitetet kultrulle. Skulle någon kalla Ambassadeur 5000 för det så har jag inget att invända, inte heller skule jag protestera om någon kallade Ambassadeur 2500 för kultrulle. Abumatic är en kult för sig liksom de bland brittiska metare så populära 500-modellerna och nog förtjänar världsmästarrullen ABU 444/444A att kallas för kultrulle. För att inte tala om Record Sport 2100. Det var en tragedi när ABU förvandlades till ett varumärke för asienbyggda dussinrullar.

Men av alla kandidater är nog den verkliga kultrullen den lilla Cardinal 33, sladdbarnet i den ursprungliga cardinalfamiljen. Ingen av ABU:s haspelrullar - inte ens Suverän - är lika eftertraktad och att hitta en fungerande Cardinal 33 till en prislapp med färre än fyra siffror är i stort sett omöjligt. Jämfört med vad man får betala för nya kinarullar är det, sett till vad man får för sina pengar, billigt.

Cardinal 33-kulten är världsomspännande med starka fästen i USA och Japan men även i länder som Italien, Tyskland och Frankrike har den många entusiaster. Och det handlar inte bara om samlare utan framförallt om folk som fiskar med rullen och detta av den anledningen att den fortfarande är oöverträffad i sin storlek. Visst, D.A.M. Quick Microlite, Mitchell 308/408 och Daiwa SS Tournament 700 är alla rasande fina rullar men Cardinal 33 är i en klass för sig. Åtminstone som kultrulle betraktad.





















Trots att ABU officiellt lagt ner tillverkningen görs det fortfarande nya rullar riktade mot japanmarknaden. Det finns även en tillverkning av sk eftermarknadsdelar som aluminíumspolar och annat. Så det finns alla förutsättningar att hålla liv i och fortsätta fiska med såväl de Cardinal 33 som tillverkades på sjuttiotalet som de av senare datum. Själv äger och fiskar jag med några rullar från ursprungsserien, dvs snart femtio år gamla men det är ingen ålder för en kvalitetsrulle. Slår man ut anskaffningskostnaden över tiden och räknar med vad man får betala per år så är sådana här rullar nästan gratis.





 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar