Leta i den här bloggen

fredag 17 mars 2023

Några jigghuvuden till

 

En av de jiggar som bidrog till betestypens genombrott här i landet var Vibrotail, en mycket naturtrogen fiskimitation med viftstjärt (paddle tail) i mjukplast monterad på ett mycket speciellt jigghuvud. Det huvudet är det som syns överst på bilden ovan.

Vibrotail
Vibrotailhuvudet står stadigt på bottnen och låter jiggen vila med jiggkroppens stjärt pekande snett uppåt. Det har samma goda egenskaper som ett banana head när det gäller att få jiggen att glida över besvärliga bottenstrukturer och fungerar ypperligt om man vill låta jiggen simma i frivattnet, dvs fiska det som ett simbete (swimbait). Vibrotail är en av de första jiggar jag fiskade med och definitivt en av de bästa. Detsamma gäller vibrotailhuvudet.

En design som i likhet med vibrotailhuvudet och football head låter jiggen vila på bottnen utan att betet faller över på sidan är de två uvuden som syns till höger på bilden ovan. Den här typen av jigghuvud fungerar även bra när man vill fiska sin jigg som ett simbete.

Jigghuvuden i en form påminnande, mer eller mindre, om en pistol- eller gevärskula (bullet head) är förstahandsvalet när man ska fiska långsmala mjukbeten (tex tobisimitationer). Några sådana huvuden syns längst ner till vänster i bilden ovan.













Inga kommentarer:

Skicka en kommentar