Leta i den här bloggen

torsdag 29 mars 2018

Shimano MLX 200
I går kväll smorde jag upp denna lilla Shimanorulle. Årsmodellen är 1981. Den är en för sin tid typisk japanrulle (designad för USA-marknaden) med hypoiddrev, kullagrad rotor, utanpåliggande spole och sk Fast Cast, dvs en liten avtryckare som gör att man med pekfingret (på den hand man håller spöt med) kan öppna bygeln. Bygeln kan även öppnas manuellt och är automatiskt/manuellt fällbar. Notera den något udda vevfällningen. Man trycker på knappen som sitter på vevens knä och kan sedan vika in veven mot stativet. Kanske inte det smartaste sättet, men det hade väl Daiwa patent på...Rullen känns gedigen (dvs väger en del). Stativ/rullhus är av aluminium. Bortsett från Fast Cast-tangenten så är det inga konstigheter. En rejäl och trevlig liten rulle av god mekanisk kvalitet. Fortfarande fullt användbar till lättare haspelfiske. Min är fylld med 0,22 mm flourocarbonöverdragen monofil nylonlina (och det är nog bättre att ha nylon- än flätlina på den här rullen och andra liknande rullar). Å andra sidan så föredrar åtminstone jag att använda en måttligt elastisk lina till bland annat det abborrfiske till vilket den här rullen är bäst lämpas (och den lina jag använder ska hålla över 7 kilo vilket borde räcka gott även om "olyckan", i form av en välväxt gädda eller något annat stort, skulle vara framme).

Rullar som den här - pålitliga och väl fungerande fiskeredskap av hög kvalitet men tillverkade för några decennier sedan - är det ingen efterfrågan på och man kan på loppisar och liknande ofta få dem för några få tior. Själv fiskar jag hellre med en sådan här rulle än en billig modern kinarulle (som fortfarande kostar flera gånger vad man får ge för en åttiotalare). Att göra ren den här rullen, smörja den och spola på ny lina tog mig cirka en kvart (och under tiden tittade jag på Uppdrag Granskning).


2 kommentarer:

  1. Kul, den rullen är nog föregångaren till de rullar jag har, shimano custom x-2000 och x-3000, ser på prislappen att jag köpte dom sommaren -83, älskar de rullarna blir bortskämd med quickfire, har lagt ett bud på en x-1000 på ebay nu vill ha hela serien, vet ej om det fanns nån x-4000? Är ingen storfiskare men tycker om nostalgin och när man fiskade som barn/ungdom, har även abumatic 20, abumatic 150 och abumatic 170 har hört att abumatic 170 var den sista rullen som tillverkades i Svängsta innan det flyttades utomlands? kul att se dina bilder, //Hasse

    SvaraRadera
  2. När den sista abumaticen gjordes i Svängsta vet jag inte. Det fins ju även nu an Abumatic 170 i N & N men den tillverkas i Asien. Den sista svängstabyggda haspelrullen var Suverän och ännu sätts en del av ambassadeurrullarna ihop i Svängsta.

    SvaraRadera