Leta i den här bloggen

måndag 19 mars 2018

Håll krokarna vassa!

De viktigaste delen i en sportfiskeutrustning är kroken. Utan krok går det inte. Där näst kommer linan, sedan spöt och så rullen. När det handlar om de pengar och den omsorg en typisk sportfiskare lägger på sin utrustning är prioriteringsordningen vanligen den motsatta. En dyr och välskött rulle, ett fint spö, en OK lina och så en krok som ägnas liten eftertanke och byts ut endast om den skulle gå av.
Det finns mycket att säga om krokar men en sak är oomtvistlig. Kroken ska vara vass. Alltid, dvs inte bara när den köps (ofta monterad på ett drag) utan varje gång man gör ett kast. Att inte kontrollera kroken innan man börjar fiska, efter ett bottennapp, efter ett napp eller efter några kast (särskilt om man känt att betet varit i kontakt med någonting under hemtagningen) är slött och korkat. Att kontrollera kroken, konstatera att den inte är så vass som den borde för att sedan - utan att åtgärda saken - göra ett nytt kast är ännu dummare och ett säkert recept för misslyckande.

Som relativ nybörjare köpte jag ett bryne från ABU. Det hängde med i några decennier men förkom småningom. Det ersattes av en liten fil som också lyckats försvinna. Nu har jag i fiskeväskan och i fickan ett litet sk diamantbryne av den typ som syns på bilden. Det köpte jag på Jula i ett trepack med likadana brynen i olika grovlekar. För att skärpa en krok fungerar de samtliga lika bra och trepacket kostade bara några tior. Tre brynen betyder ett i väskan, ett i fickan och ett i reserv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar