Leta i den här bloggen

onsdag 21 mars 2018

Gamla favoriter 10: ABU Hi-Lo

Hi-Lo 18 gram flytande funkar för såväl gädda som abborre. De bästa färgerna är BGL, M och XRY. Rödluva - RH - är också bra, särskilt för gös.


När jag växte upp var wobbler detsamma som Hi-Lo. Menade man något annat så sa man Rapala eller Killer. Sa man wobbler menade man Hi-Lo. Och trots att ABU försökte lära ut det amerikanska uttalet så sade uttalade man Hi-Lo precis som det stavas och på svenska. Det gör jag fortfarande.


Släktskapet med Heddons (som ABU samarbetade med) wobblers syns tydligt men just den ställbara sked som gett Hi-Lo dess namn var en svensk uppfinning. Som amerikanarna aldrig riktigt fattade poängen med.


Som nästan alla ABU-grejor var det när de fortfarande tillverkades i Sverige som de verkligen var något att ha. Svensktillverkade Hi-Lo har högt anseende bland oss som fiskar med dem och börjar också få värde som rena samlarobjekt.


Frågan är om någon annan wobbler kan tävla med Hi-Los meriter som gäddräpare i Svenska vatten. Visst finns det andra effektiva wobblers men få av dessa har använts sedan 1955 och ingen i så stor utsträckning som Hi-Lo. Under några decennier var svenskt sportfiske mer eller mindre detsamma som Abumatic, Atom, Reflex och Hi-Lo.
1969 kom monsterversionen 40 gram/150 mm men de flesta fiskade fortfarande med 18 och 26 gramsmodellerna (även om den ledade 20-grammaren alltid haft en hängiven skara användare). En av nyheterna i årets Napp & Nytt är att Hi-Lo nu kommer i storleken 110 gram/20 cm. När jag som grabb bläddrade i samma publikation fanns Hi-Lo i en 12 gramsversion som nu verkar ha försvunnit. På den tiden var Napp & Nytt full med amatörfoton på gammelgäddor tagna på olika ABU-beten. Det här var på den tiden då Recordfisken, tävlingen med den årliga  Drömresan var vad som kittlade sportfiskares drömmar och guld-, silver- och bronsnålarna var eftertraktade troféer. Fotona är bättre nu, gäddorna mindre och betena större. Utveckling är en konstig företeelse.

En mer angelägen "nyhet" att att den ställbara skeden ska ha fått en ny design som sägs eliminera risken för att den ska ändra läge när den slår i vattnet eller går mot en sten. Krävs en ny design för detta på en wobbler som fungerade alldeles utmärkt redan för flera decennier sedan? Naturligtvis inte utan det handlar bara om ett "snyggt" sätt att meddela att man äntligen insett att de kinesiskbyggda Hi-Lo ABU sålt på senare år gjorts alltför billiga (räknat på tillverkningskostnad och kvalitetskontroll) vilket bland annat lett till en förenklad (och opålitlig) konstruktion av den ställbara sked som är wobblerns själva finess. Det är naturligtvis bra att detta rättas till men det företag vars produkter jag som ung lärde mig att älska och lita på kan inte ens längre göra en anständig pudel (man borde som en självklarhet erbjuda alla som köpt de inte fungerande wobblerna att utan kostnad byta ut dessa mot motsvarande nya och offentligt be om ursäkt för att man sålt skräp som prima vara)  utan kör på i ullstrumporna med corporate BS. Sorgligt är vad det är, men det är ju dessvärre vad man fått vänja sig vid.

Men Hi-Lo är fortfarande en bra wobbler, särskilt om man är lycklig ägare till eller lyckas komma över gamla svensktillverkade sådana och förhoppningsvis ska "årets modell" vara OK, men det återstår att se eftersom jag inte längre obetingat litar vare sig på utrustning som säljs under varumärket ABU eller på det som står i Napp & Nytt. Det var annorlunda förr och somligt var bättre då.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar