Leta i den här bloggen

lördag 31 augusti 2024

Minisemesterrapport - Rosendal 2.0 - 10: Europaväg 134

Nog, skrev Karin Boye, finns det mål och mening med vår färd - men det är vägen, som är mödan värd. Så är det, i bästa fall, när man reser långt och så är det för mig idag för även om målet med min resa var att komma till Rosendal för några dagars avkoppling och fiske i Hardangerfjorden så såg jag minst lika mycket fram emot att få sitta bakom ratten och nuta av vyerna längs en av Europas vackraste vägar. Den del av vägen jag ska köra går upp på fjällplatån i kanten av Hardangervidda, som högst 1.085 möh, och under Oslofjorden, som lägst 134 muh. Det känns bra att FiskeSkodan fick en genomgång på verkstad härom dagen.





fredag 30 augusti 2024

Minisemesterrapport - Rosendal 2.0 - 9

 

Även denna dag vaknar jag till ljudet av regn mot hyttens tak och enligt prognosen kommer det att fortgå resten av dagen. Det är tveksamt om jag ids stå i regnet och fiska. Jag har en del arbete jag kan passa på att göra och så packa ihop mina prylar så att de bara är att lyfta in i FiskeSkodan när jag ärit frukost och lagt matsäck i morgon bitti. Jag ser fram emot resan!

Inte så att jag - trots regn och sparsamt fiske - längtar häriifrån. Nej, skälet är att jag ser fram emot att köra väg E134 i strålande sol. För det är vad prognosen för i morgon lovar. Och för i övermorgon. Och för dagen därpå...



torsdag 29 augusti 2024

Läsvärd blogg!

 Jakten på 100 arter (artjakten.blogspot.com)

Jag vet, jag är Old School och även om jag gillar bilder så tror jag på text som ett suveränt medium att överföra kunskap och tankar. Text längre än ett mess bestående av frkrtnigr. Och jag vet att bloggarna och vi bloggare är på utdöende. Redan är vi, likt strömmingen, rödlistade. Jag vet också att allt kommer att, förr eller senare, gå åt helvete och att vi alla kommer att dö. Men ge inte upp! Ge fan i facebook, X och tic-tok! 

Här är en såpass sällsynt sak som en fortfarande livaktig blogg. Följ den!

Jakten på 100 arter (artjakten.blogspot.com)

Minisemesterrapport - Rosendal 2.0 - 8

En timme återstår innan den gula varningen för skyfallsliknande regn träder i kraft men fortfarande är det uppehåll. Ännu sitter jag i kallingar och T-shirt men när frukosten är fixad och uppäten åker regnkläderna på för naturligtvis ska jag ut. Åtminstone på verandan. Eller i bilen.

I varningstexten är det en sak som, faktiskt, är en smula oroande, nämligen

  • Stay away from steep slopes
Där jag befinner mig nu är det en fysisk omöjlighet att följa den rekommendationen eftersom jag har fjorden på ena sidan och just en hög och synnerligen brant sluttning på den andra.

Nu rullar mörka moln in...

edit kl 10.40

Medan jag åt frukost tacklade jag ett spö för bottenmete men innan jag hann ut kom den första skyfallsliknande skuren och just nu så pågår den andra. Jag tror att fisket får anstå till i ikväll.


edit kl 13.15



















Efter att 
ha överlevt tre skyfall (eller i vart fall tre skyfallsliknande skurar) tog jag Gud i hågen och körde in till byn för att proviantera. Att ha maten klar är ett beprövat knep att få fisken att nappa. Sedan såg jag att svalorna (pålitliga meteorologer) var i full färd med att jaga insekter ovanför hamnen så jag greppade det spö jag redan tacklat upp och satt sedan i en timme och tittade hur spötoppen vickade när snultrorna (?) nafsade i mina Gulp!. Nu är pizzan i ugnen...

onsdag 28 augusti 2024

Minisemesterrapport - Rosendal 2.0 - 7

Väderprognosen för morgonen ser ni till vänster (och det faktiska vädret ser likadant ut, så den prognosen är infriad). Prognosen för resten av dagen ser ljusare ut så jag tar sovmorgon och satsar på att om några timmar kunna sitta på piren utan grundénsställ och sydväst.



edit kl 11.30

Vet inte om du är vidskeplig, men säger för säkerhets skull: Skitfiske!
Hoppas det blir lite fångst att rapportera om.


Vore jag vidskeplig så skulle jag aldrig ha vågat, som jag gjorde i lördags, skriva att "FiskeSkodan skötte sig, som vanligt, perfekt". Sådana famous last words är att utmana ödet och kan leda till att man ganska omgående tvingas uppsöka en bilverkstad. Men så fungerar, inser varje rationellt tänkande person, naturligtvis inte verkligheten...



edit kl 19.00


Mycket fiske har det faktiskt inte blivit hittills, delvis på grund av en strejkande höft, delvis på grund av vädret men framförallt för att det är skönt att bara vara och samtidigt veta att man kan fiska om man skulle vilja. Vad vädret beträffar så har det hittills regnat varje dag (men minst just idag) så vad som väntar i morgon när yr.no utfärdat en gul varning för kraftiga skurar är jag uppriktigt nyfiken på. Jag gillar väder. Åska och storm hör till favoriterna men kraftiga skurar är inte heller att förakta.



  1. Recommendations

    • Keep yourself informed of the latest weather developments and forecasts
    • Follow the weather situation on the rain radar
    • Stay away from steep slopes as well as fast flowing streams
    • The need for emergency preparedness shall be assessed continuously by emergency response actors
    • Cleaning of drainage systems and culverts is recommended so that the water can drain away
    • Check road reports (175.no)
    • Adjust the speed and use caution while driving
    • Stay away from exposed places if possible
    • Do not drive in water deeper than 30 cm

    Consequences

    • Risk of storm water in urban areas, local flooding, stream bank erosion, changing waterways, shallow landslides at locations impacted by showers
    • Locally difficult driving conditions, especially at waterways
    • Roads may be closed
    • Road conditions affected with road spray and hydroplaning in some places

    Description

    Thursday forenoon and afternoon heavy rain showers are expected in your area. There will be local variations in intensity and duration, and the weather conditions can change rapidly. The exact location of the precipitation is uncertain. Locally the precipitation can exceed 20 mm/1h.

    Area

    Applies to Parts of Rogaland and Vestland

    Time period

    1. Thursday, 29 August kl. 09:00 - increasing danger
    2. Thursday, 29 August kl. 16:00 - danger is over

    Danger levels

    Yellow - heavy rain showers


tisdag 27 augusti 2024

En liten detalj

I morse behandlade jag sanningen om att morgonstund har guld i mund. En annan sanning är att det är de små, små detaljerna som gör det. Men hur förhåller det sig med den. Är också den bara en klyscha? Här skulle jag nästan önska mig att bloggen har en omröstningsfunktion (vilket den kanske har men.. hmmm.. det borde man kunna taa reda på nu när man sitter, lös och ledig i en fjordhytte vid Hardangerfjprden).

Nå, den detalj jag vill lyfta är den lilla röda plastfena som, ibland, sitter vid kroken på gäddrag som Atom, Meteor och Utö. Att plastfenan är en liten, liten detalj är odiskutabelt MEN är det en detalj som gör det? Dvs har den någon som helst betydelse för möjligheterna att få en fisk på kroken eller fiskar draget precis lika bra/dåligt fenan förutan?


edit.

Nej, det finns ingen omröstningsfunktion men kommentarsfältet är, som vanligt, öppet.
 

Minisemesterrapport - Rosendal 2.0 - 6

 

Att morgonstund har guld i mund är en gammal klyscha. Någon sanning är det dock inte. Inte heller väderprognoser är sanningar och definitivt inte den som sade att solen skulle visa sig över Rosendal runt sjutiden denna morgon. Men det regnade inte och jag kom upp ur bingen. Några kast från hyttetunets pir gav ingen makrill men indikerade att en liberal dos paracetamol krävs om gubben ska fungera idag. Nå, bacon och ägg är ingen dålig frukost och makrill kan man äta när som helst.

Eftersom FiskeSkodan rullar så blir det en tur västerut under dagen, givetvis med fiskespö. Den del av prognosen som lovar regn under resten av dagen tror jag på.


edit kl 13.50


Utflykten till Husnes, den stora centralorten i Kvinnherad, gick bra men orten var så trist att jag inte ens klev ur bilen. Till det bidrog det ihållande regnet. Vacker väg, dock, de ca två och en halv milen längs fjorden.

Enligt yr.no ska det nu blåsa upp och bli över 20 m/s i byarna. Hytten känns mer lockande än piren...

måndag 26 augusti 2024

Övermänniskor och deras världsbild

Att politiska makthavare lever på andra villkor och i en annan värld än vad vanligt folk gör är en sak. En annan är att de också har ett annorlunda sätt att förhålla sig till verkligheten.

I den vanliga - verkliga - världen är Östersjöns strömming på gränsen till utrotad och i Bottenviken har beståndet kraschat så, att det nu inte går att få tag på surströmming.

Vad gör då de som vi satt att bestämma över förvaltningen av Östersjön? Jo, de, EU-kommissonen, föreslår en fördubbling av fångstkvoten för strömming i den centrala delen av Östersjön  och kommer snart att föreslå en ökning även för Bottenviken. Mitt politikerförakt bara växer.

Fishing opportunities for 2025 in the Baltic Sea (europa.eu)




 

Att slakta häcklor

Kinetic hör till mina favoritmärken och jag äger såväl spön som rullar av det fabrikatet. I vintras impulsköpte jag (med det nu pågående norgeäventyret i åtanke) de häcklor som ses till vänster. De reades ut för nästan inga pengar alls och såg/ser intressanta ut.

Färdigknutna tackel är jag generellt skeptisk till och när jag köper dem är det oftast för att komma åt

komponenterna och sedan knyta om efter eget huvud. När jag slaktade dessa häcklor fann jag att själva betena är av silikongummi och väldigt starka. Kanske kan man dra av dem men då får man allt ta i ordentligt och materialet bör stå emot fisktänder och annat utan problem.




 


Med de två gul/orange gummifiskarna och 0,60 mm nylonlina knöt jag dels ett drop shot-tackel och dels ett tackel avsett att fiskas med ett sänke några decimeter framför betet. På båda tacklen är den ögla i vilket sänket ska fästas av klenare - 0,40 mm - lina för att öka chanserna att rädda tacklen om sänket skulle gå fast (men tillräckligt starkt för att inte ett 60 grams sänke ska få för sig att lossna vid utkast och fara iväg som en livsfarlig projektil).


Varför man kallar häcklor för Sabiki Rigs beror naturligtvis på det amerikanska inflytandet. I det stora landet i väster är häcklor en relativ nymodighet. Sabiki var varumärket på en av de första häcklor som importerades från Japan. Här i Sverige har häcklor, tex Hjälmarskräcken, använts betydligt längre och hittills kallats för just häcklor. Men när man, som jag gjort ovan, knyter tackel med endast ett bete och en krok är det inte längre någon häckla. Eller någon Sabiki Rig.


Minisemesterrapport - Rosendal 2.0 - 5


 Idag bjuder Vestlandet på ovanligt fint väder, knappt mer än duggregn, och nyss tyckte jag mig skymta en flik blå himmel. Eller så var det ett ovanligt färgat moln.

Morgonen och förmiddagen har ägnats åt jobb (!) och sökande på internet efter information om vad det kan vara som låter som det inte ska göra om FiskeSkodan. Grundtipset just nu är nog besök på en bilverkstad snarare än fiske. 

Livet tar inte semester...


edit kl 15.30



En väl använd dag. Inget fiske men jag fick en hel del jobb uträttat och även besöket på bilverkstaden avlöpte väl. Efter allt läsande på nätet var jag inställd på att behöva skrota FiskeSkodan men nu går och låter hon som hon ska. Det visade sig vara några lösa hjulbultar (!) i vänster framhjul som var problemet. Så verkstadsräkningen stannade på modesta 458 norska kroner. Jag firade med att köpa en påse räkor - att göra en god macka på och att använda som agn - och en sexpack långburkar med norsk IPA (mellanölet kostar här runt 100 kr/liter...).


Här var problemet. Fyra lösa bultar i vänster fram...

Kanske blir det ett kvällspass från piren men resten av veckan ska det bli fiske. Det är ju, trots allt, därför jag rest hit.


söndag 25 augusti 2024

Minisemesterrapport - Rosendal 2.0 - 4



















Så har jag då. äntligen doppat en krok i fjorden. Det blev ett kort men angenämt pass mellan skurarna.

Ovan ses hyttetunet från fjordsidan och nedan den lyxiga bungalow jag bor i.






Minisemesterrapport - Rosendal 2.0 - 3

Ingen frukost på sängen denna min sextiosjätte födelsedag. Ingen frukost alls. Dagen började med en räd längs fjordens kust i jakt på en öppen butik. Efter att ha passeat ett halvdussin livsmedelsaffärer, samtliga stängda, dök jag in på en mack där det faktiskt fanns korv, ost och (djupfryst) limpa. Då visade det sig att mackens kortläsare strejkade. Eftersom jag inte hade några norska kontanter eller deras motsvarighet till swish (som jag inte heller har) så blev det ingen affär. Och, alltså, heller ingen frukost. Till råga på eländet har FiskeSkodans transmission börjat väsnas. Oroväckande. Sa jag att det regnar?

På väg åter till min hytte med planen att lägga mig i fosterställning och suga på tummen till på måndag såg jag att den butik jag först passerat ställt ut en skylt med texten

Nå söndagsåpet 12-18

 Istället för fosterställning och tumsugande bryggde jag mig en kopp te och pysslade med mina drag. Nu ska jag röka ett stopp ute på min minimala veranda och planera resten av dagen innan jag åker och handlar. Things are looking up!



edit kl 13.20

Efter en frukostlunch på vestlandtortillas (lomper, dvs en slags potatisplättar som används som tunnbröd) med fårkorv från Trönder och två (svenska) bocköl ser tillvaron ännu ljusare ut.

Jag har köpt en förpackning potatissallad och garderat med grillkorv (köttkorv) men grundtipset är makrill.

lördag 24 augusti 2024

Minisemesterrapport - Rosendal 2.0 - 2

Jag har ett svindyrt teliaabonnemang. Med obegränsad surf. Strax efter att jag passerat gränsen slocknade min internetuppkoppling. Något senare fick jag ett SMS från Telia som löd:

Välkommen till Norge!
Här kan du ringa, sms:a och surfa för samma pris som i Sverige.

När jag behövde konsultera kartappen var jag tvingen att "roama" men jag utgår från att det inte kommer att synas på nästa räkning från Telia. Dock är det ett problem för mtt bloggande för jag kan inte maila bilderna från min lur till datorn. På måndag, när Telias support är bemannad, ska jag besvära dem... Förhoppningsvis ordnar det sig men jag tycker faktiskt att det är... skit.
 

Minisemesterrapport - Rosendal 2.0 - 1

Så återstår en vecka av denna sommar och den ska tillbringas vid Hardangerfjorden där jag hyrt en liten hytte på Rosendal Hyttetun. Jag och Håkan var där i augusti 2019 och var då inställda på en repris men så kom pandemieländet och så letade vi oss året därpå till Skalhamn (utanför Lysekil), men nu är det dags igen. Fast Håkan fick förhinder så jag blir utan co-driver. Därför lade jag i går kväll en stund på att studera kartan (över norgedelen av färden), för GPS kör jag inte på. Jag vill veta var jag är och vart jag ska, inte bara om jag ska svänga vänster om 150 meter.

I Rosendal bor Anders. Jag och Håkan talar om fjorden som "Anders fjord". Han, Anders, visade oss till rätta och fiskade med oss då, för fem år sedan, men nu kommer han tydligen att, när jag är i Rosendal, befinna sig på en oljerigg ute på Nordsjön. Så det blir till att klara mig själv.

Nå, nu är jag på plats efter cirka tretton timmars körning + ett halvdussin kiss/tanknings/kaffe och bensträckarpauser. En väl använd dag och FiskeSkodan skötte sig, som vanligt, perfekt. Allt har gått bra utom att jag inte har något att äta. När jag skulle proviantera i Rosendal visade det sig att butikerna stängt en halvtimme tidigare. Så punkt ett på söndagens dagordning är given. Punkt två blir väl att dra upp en lunchmakrill.
 

fredag 23 augusti 2024

Trivsamt

Storbritannien har jag hittills inte besökt och således heller inte fiskat där. Om det finns någon anledning att resa dit för just fisket vore kanske, när vi ju har Norge mellan oss och britterna, som att gå över ån efter vatten men det finns flera bra brittiska youtubekanaler om fiske. En av mina favoriter är The Fish Locker med systerkanalen The Fish Locker Workshop. Eller blev det två favoriter? Hmmm...

Nå, hur som helst så är kanalerna, som har tonvikten på kust- och havsfiske, trivsamt lågmälda och informativa. Även dialekten är trivsam...
 

torsdag 22 augusti 2024

Nedräkning II


Det verkar som om jag får flyga solo. Vännen Håkan, min annars designerade co-driver kom inte loss och nu verkar det som om även vännen Anders, som bor i Rosendal, kommer att ha annat för sig den vecka jag är där. Nå, jag trivs utmärkt i mitt eget sällskap så det ska nog ordna sig.

Mina hålltider är de som gäller för in- respektive utcheckning. Från kl 16.00 på lördag har jag tillträde till min lilla fjordhytte. Men två arbetsdagar återstår så exakt när under lördagsdygnet FiskeSkodan anträder färden västerut återstår att se. Sedan blir det några timmar bakom ratten och flera raster längs vägen.

Viktiga delar av packningen blir, som jag redan berört, regnställ och sådant man kan hålla sig sysselsatt med under tak. Jag har också börjat fundera på att utforska vägarna längs Hardangerfjorden. Förutom scenerierna så måste det ju finnas många platser från vilka landfiske är möjligt.

onsdag 21 augusti 2024

Fiske på Gotland!

 

På bilden kan ni se resultatet av decenniers vanskötsel av Östersjön. Nå, det var inte helt sant, vill man som sportfiskare ha litet variation så finns ju förutom spiggen den svartmunnade smörbulten att rikta in sitt fiske mot. Till och med strömmingen har man lyckats om inte helt utrota så i vart fall få utrotningshotad och dessutom finns det numera bara småströmmingar som det knappt är värt besväret att rensa OM man skulle komma över en.

Bilden är från den trevliga bloggen En amatörfiskare. Amatörfiskaren i fråga har provat kustfisket på ön och det som syns på bilden är resultatet...

tisdag 20 augusti 2024

Rökt piggvar

Inte heller den här gången blev det något fiske under den dryga vecka jag tillbringade på Gotland, men i går fick jag i alla fall fisk. Rökt piggvar, inhandlad i den fina fiskbutiken vid Sysne. Fantastiskt god! Den bästa rökta "flundra" jag ätit. Rekommenderas!

För fisk är inte bara eller ens främst till för att lekas med av sportfiskare, det är (eller borde åtminstone vara) mat. Och de få yrkesfiskare som fortfarande söker sin bärgning i svenska kustvatten bör gynnas. Så bojkotta den odlade norska giftlaxen och köp lokalt, av småskaliga fiskare, fångad och förädlad fisk. Nästa gång jag är på ön ska jag köpa idburgare!

Flundra och piggvar (butta) är två av de arter det fortfarande är någon idé att fiska efter i vattnen runt ön. Id är en tredje. Så kanske det blir något annat än havsöring jag siktar på nästa gång jag fiskar där? Oavsett hur det blir med mitt piggvarfiske så kommer jag definitivt att köpa flera buttor i Sysne!
 

måndag 19 augusti 2024

Regntunga skyar


Att norska Vestlandet är en av regnsäkraste de platserna på vårt klot fick jag lära mig i skolan och när jag, för fem år sedan, var där i en vecka så regnade det faktiskt. Några timmar. En av dagarna. Men den här resan lär bli blötare. Enligt den norska vädertjänsten yr.no:s prognos tycks det komma att bli ungefär lika mycket sol nu som vi hade regn då. 
Mellan 18 och 6 millimeter nederbörd per dygn är utlovat. Saker och ting brukar ha en tendens att jämna ut sig. 

Nå, jag har några olästa böcker, laptop och en bluetoothhögtalare med mig och dessutom mitt trygga, vackert orange, Grundéns galonställ - inklusive sydväst - så det blir nog bra oavsett väder. Att med regnet smattrande mot hyttens tak sitta inne i värmen och lyssna på Schubert med en god bok och en lika god kopp te är inte helt fel. Det är ju rätt ansträngande med långa fiskepass och, strängt taget, inte nödvändigt att dra upp så mycket fisk när det bara är jag som ska äta den. Alltid blir det väl någon lucka i regnandet då man kan dra upp någonting.
 

söndag 18 augusti 2024

Tillbaka till framtiden II

Om spöringar med keramiska inlägg har jag skrivit tidigare och så även om de spöringar av högglanspolerat rostfritt stål som var standard på sjuttiotalet. Den här meningen i en beskrivning av ett modernt spö...

"Featuring 100% graphite blanks fitted out with Penn Dura guides with no inner ceramic to loose or damage"

...fick mig att googla på Penn Dura guides och, tamejf*n, har man inte lyckats återuppfinna de rostfria ringarna utan keramikinlägg! Undrens tid är tydligen inte förbi. Först solida spöklingor och nu spöringar som håller. Snart upptäcker väl någon att man kan göra rullar utan ett halvdussin eller fler kullager och att monofil nylonlina faktiskt fungerar väldigt bra att fiska med...
 

lördag 17 augusti 2024

Nedräkning


Det har inte blivit mycket fiske den här sommaren. Ännu. Men sommaren är inte slut. Ännu. Augusti är den sista (och bästa) sommarmånaden och dess sista vecka ska jag bo i en fjordhytte intill Hardangerfjorden. sju övernattningar och minst lika många dagar. Fiskedagar. Om en vecka räknar jag med att ha checkat in och vara i färd med att tillreda min första fångst...



Det enda smolket i bägaren är att jag får göra resan till Rosendal utan co-driver. Min vän och fiskarbroder Håkan kom inte loss.



fredag 16 augusti 2024

Frestas fisk av färg?

Inför min förestående norgeresa har jag köpt på mig plastslang iolika färger för att göra mina krokar mer lockande för Hardangerfjordens invånare. Jag kan inte låta bli att undra. Är det en tillfällighet att färgskalan så starkt påminner om innehållet i en lösgodisdisk? Lockas verkligen fisk av samma färger som människor (eller åtminstone små människor) gör? Jag minns en sommardag för femtio (?) år sedan då jag och Carl-Johan metade från en gotländsk pir. Jag använde mask och han Ahlgrens bilar. Jag fick skrubbskädda, simpa och abborre, han ingenting. Brunt kanske är modellen?
 

torsdag 15 augusti 2024

Avgå!

Politiker är ett sorgligt släkte. Nu senast försöker några norrbottniska kommunalråd göra poäng på den Östersjö vars vanförvaltning samtliga partier som i modern tid suttit i regeringsställning kan broderligt dela på ansvaret för. I sak har de naturligtvis rätt. Det är åt helv*te och alla som har del i ansvaret bör avgå, rullas i tjära och fjädrar och ställas ut till allmänt beskådande. Problemet är att det, lika litet som vad som hittills gjort, gör saken bättre för strömmingen eller Östersjön. Men politikerna - inte bara kommunalråden i Norrbotten - fortsätter naturligtvis med sitt f*rbannade larv. Hur kan vi låta sådana nollor bestämma över oss?


onsdag 14 augusti 2024

SLU svarar på frågor om sill/strömming

Snart en vecka har jag nu varit på Gotland men spöt ligger, orört, kvar i bilen. Det som förr var mitt fiskeparadis lockar inte längre. i går var jag i Herrvik... och åt glass! Kanske sätter jag mig och metar någon dag bara för att.

Den som vill ha fakta om strömmingen - den fisk som är, eller var, förutsättningen för Östersjöns rovfiskbestånd kan klicka här.
 

söndag 11 augusti 2024

Inblåst - Kika fågel 5

Hård, i vart fall i byarna, västlig vind gör fiske med det UL-spö som är det enda jag har med mig till Visby knepigt så jag använder istället tiden till att spana på våra bevingade vänner. Nu på morgonen har jag kikat på skarvarna på Norra vågbrytaren (där jag själv brukade fiska torsk på åttiotalet) och de mängder av sjöfågel som sökt lä inne i hamnbassängen. Jag lurar på att ge mig ut mot Flundreviken efter lunch. En alldeles lagom utflykt.




lördag 10 augusti 2024

P






















I torsdags var jag i Nynäshamn några timmar innan det var dags att köra ombord för vidare befordran till Visby. Jag hade tänkt fiska litet dropshot medan jag väntade men kombinationen av min klädsel - T-shirt och kortärmad skjorta - och vädret - regn -satte P för det.

fredag 9 augusti 2024

Tillbaka till framtiden

Mina första spinn- och haspelspön hade klingor av massiv, eller solid, glasfiber. De var riktigt bra spön och hur jag än behandlade dem råkade jag aldrig ut för något spöbrott. Det gjorde heller ingen av mina fiskekompisar. Faktiskt kan jag inte erinra mig att jag varit med om eller ens hört berättas att ett sådant spö gått av. Tappats i djup vatten, fått korkgreppen uppätna av möss i sjöboden eller att metallholkarna korroderat eller klämts ihop och andra liknande missöden förekom, men spöklingorna höll!

Med de rörbyggda glasfiberspöna blev spöbrott en "grej". Vanligast var att en spöklinga klämdes (oftast antingen i en bildörr eller genom att någon råkade trampa på spöt) så att sprickbildning uppkom men även felaktig hantering vid drillning och bottennapp liksom överbelastning (för tunga drag) kunde få ett sådant spö att brista.

Sedan fick vi de tunnväggiga och överstyva grafitklingorna och plötsligt stod brotten som spön i backen...

Visst, de rörbyggda spöna har sina fördelar och så även kolfibern, men inget spö som går sönder är ett bra fiskeredskap, särskilt inte när det gjort det. Enligt Murphys lag inte bara kommer ett ömtåligt spö att gå sönder utan det kommer att göra så vid det absolut mest olämpliga tillfället. När du är på fisketur med bara ett spö eller när du lyckats kroka din drömfisk eller...

Visst, det finns tuffa - i bemärkelsen starka och hållbara - rörbyggda spön i kolfiber som, tex.Ron Thompson Tyran NX Salt och det görs fortfarande spön av (i huvudsak) glasfiber som Shakespeares Ugly Stik, Ron Thompson Hard Core och Fladen Xtra Flexx och samtliga dessa är spön jag gillar. Men ändå, lika tuffa som de gamla solida glasfiberspöna är de ju inte. 

Kolfiber lär ju, trots att de rörbyggda kolfiberspöna är så bräckliga, vara ett oerhört starkt material så kanske, ändå, man borde ge det en ärlig chans? Kanske "felet" med de kolfiberspön som är hajpade på den svenska marknaden är att de är felkonstruerade? Kanske en mer intelligent applikation av materialet verkligen skulle innebära ett framsteg?

Att jag gillar Fladen Fishing (ett av de få varumärken som inte ägs av Pure Fishing) är ingen hemlighet. I några år har jag sneglat på deras Solid Carbon-spön och den här sommaren gjorde jag slag i saken. Nu är jag ägare till fem spön i massiv kolfiber, i längder från fem till sju fot och för kastvikter från nästan noll till 200 gram.


Fortsättning följer...


torsdag 8 augusti 2024

Det våras för isbjörnen

Alla vi som oroats över ur det ska gå för isbjörnarna i detta klimatförändringens tidevarv kan nu dra en lättnadens suck. Isbjörnen kommer att bli en vinnare! Däremot kommer det inte längre att vara möjligt att spela golf längre här i Skandinavien. Eller att odla... någonting. Kort sagt så lär vår del av klotet snart att vara obeboelig och det inte på grund av värmeböljor och skogsbränder utan därför att inlandsisen åter kommer att täcka den.

Men isbjörnarna lär klara sig. Möjligen får de flytta söderöver för att hitta vatten där isen är tillräckligt tunn för att de ska komma åt sälarna.

Orsaken? Jo, den golfström som är förutsättningen för att Skandinavien och de Brittiska öarna ska vara beboeliga håller på att kollapsa. Våra politiker kommer naturligtvis att fortsätta flyga till klimatkonferenser och ta beslut om elbilssubventioner eller högre bensinskatt men det spelar lika liten roll som, till exempel, det en gång så hajpade Parisavtalet. Men man får ha förståelse. De har ju så många andra frågor än miljön, klimatet och vår överlevnad att syssla med och man måste ju faktiskt prioritera.

Fotnot: Den nya forskningen granskas just nu av experter på området och har därför ännu inte publicerats i någon vetenskaplig tidskrift.