Leta i den här bloggen

fredag 2 augusti 2024

Båtspön

Att vi människor har svårt att förhålla oss till siffror är en sak, en annan är när man inte förstår vad siffrorna anger. Ett exempel från verkligheten är när det anges att havsfiskespön har en kastvikt på 10-20 lbs...

Nu är väl det missförståndet såpass grovt att det inte lär vilseleda någon (?) och spöt i fråga är inte avsett för kastfiske varför frågan om lämplig kastvikt är irrelevant. Spöt är avsett för vertikalfiske - pilkning eller bottenmete - från båt och lämpligt för linor med brottstyrka 10-20 lbs.

Från båt kan man emellertid inte bara fiska vertikalt utan även dörja/trolla och kasta och det kan vara praktiskt att ha en utrustning med vilken man, alltefter förhållandena, kan skifta mellan de olika metoderna. De spön som av tillverkaren anses vara så mångsidigt användbara kallas vanligen för båtspön och är vanligen mellan sex och åtta fot långa. Om ett spö kallas för båtspö eller inte har naturligtvis ingen betydelse för om det kan användas som ett sådant. Det avgörande är spöts egenskaper.

I min spöarsenal har jag två spön, båda åttafotare, jag köpt som just båtspön. Det ena är Kinetic Fantastica-Q CC

The Kinetic Fantastica CC-Q is a great rod for light saltwater boat fishing and heavy pike fishing.

och det andra Ron Thompson Hard Core II

2-delat båtspö som tål omild behandling. En klassiker som funkar ypperligt till det Skandinaviska havsfisket.

Förutom längden och att de sålts som båtspön så har de båda spöna det gemensamt att klingorna är av glasfiber. När det kommer till klassningen skiljer de sig dock åt. Kineticspöt är klassat som ett kastspö för kastvikter 40-120 gram medan Ron Thompsonspöt är klassat som ett havsfiskespö 20-30 lbs. Båda klassningarna är i och för sig relevanta MEN nog hade man, eftersom det ju handlar om just båtspön, gärna haft en dubbel klassning, dvs fått vägledning om vilka linor som matchar kinetikspöt vid vertikalfiske och vilka vikter som är lämpliga att kasta med det andra spöt? Ibland - rätt ofta - undrar jag hur mycket de som tillverkar och säljer grejorna bryr sig om oss som ska använda dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar