Leta i den här bloggen

söndag 4 augusti 2024

Old School vs Modern


Tungviktaren i ABU:s Cardinal-serie bär modellnamnet Cardinal 77. Enligt den "standard" som idag är, mer eller mindre, vedertagen rör det sig om en rulle i 6000-storlek. Enligt ABU var den avsedd för Fiske 3, dvs laxfiske i älv och tyngre kustfiske. Den väger 395 gram, stativ i metall, har (outslitliga) snäckdrev i rostfritt stål och mässing med den låga utväxlingen 1:3,3 vilket ger ett linintag om ca 58 cm per varv med veven. Spolen rymmer 200 meter 0,40 mm monofil nylonlina (eller 270 meter i dianetern 0,35 mm). För mig ser den fortfarande modern ut och fungerar förträffligt att fiska med. Ett rostfritt kullager och en stark backspärr som avlastar dreven.

En mer modern 6000-rulle (men nyss utgången ur sortimentet) är Kinetic Battler 6000-FD. FD står, antar jag, för Front Drag, dvs att slirbromsen (till skillnad från Cardinalens) sitter i spolen. Bromsen har lameller av kolfiber och oljeimpregnerad filt vilket ger en jämn och fin bromsverkan och den är specad till 15 kilo. Den här rullen känns förtroendeingivande tung med sina 570 (!) gram (och skulle jag gissa så är det kanske just vikten som gjort att den fått ge plats i modellprogrammet för den tycks i Kinetics sortiment ha ersatts av plast/grafitrullen Brutalis som är betydligt lättare men ändå tyngre än Cardinal 77). Förhoppningvis sitter alla grammen på rätt ställen och betyder den höga vikten att rullen är stark... Linkapaciteten är ungefär som Cardinalens, angiven till 180 meter 0,40 mm nylon, men den här rullen är avsedd för PE-lina (och spolen har någon slags gummiinlägg för att linan inte ska slira om man knyter den runt spolen utan nylonbackning). Den mjukt och jämnt verkande slirbromsen är placerad inne i vevhuset och regleras med en (enligt ABU ergonomiskt placerad) ratt undertill på rullen. Utväxlingen är 1:4,9 och rullen är bestyckad med fem "japanska" kullager (jag utgår från att lagret i ABU-rullen kommer från SKF...) i rostfritt stål samt ett sk IAR rullager.

Jag tror att båda rullarna får följa med till Norge. Cardinalen blir bra när jag vill fiska med nylonlina och Kineticen (om) när det är läge för PE-lina.

Jag kan inte riktigt släppa det här med vikten... Cardinal 77 är en mycket gedigen rulle och konstruerad på sextiotalet när man - tänk bara på hur tjock plåt det var i bilarna då! - inte var lika fixerade vid låg vikt som man är idag. Ändå blir motsvarade rullar idag tyngre även när de görs i lättare material och väldigt mycket tyngre när de görs i samma material. Kineticen är inte ensam, tex väger Penn Slammer 460 runt 550 gram. Inte för att vikten bekymrar mig men, som sagt, man undrar...




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar