Leta i den här bloggen

torsdag 8 augusti 2024

Det våras för isbjörnen

Alla vi som oroats över ur det ska gå för isbjörnarna i detta klimatförändringens tidevarv kan nu dra en lättnadens suck. Isbjörnen kommer att bli en vinnare! Däremot kommer det inte längre att vara möjligt att spela golf längre här i Skandinavien. Eller att odla... någonting. Kort sagt så lär vår del av klotet snart att vara obeboelig och det inte på grund av värmeböljor och skogsbränder utan därför att inlandsisen åter kommer att täcka den.

Men isbjörnarna lär klara sig. Möjligen får de flytta söderöver för att hitta vatten där isen är tillräckligt tunn för att de ska komma åt sälarna.

Orsaken? Jo, den golfström som är förutsättningen för att Skandinavien och de Brittiska öarna ska vara beboeliga håller på att kollapsa. Våra politiker kommer naturligtvis att fortsätta flyga till klimatkonferenser och ta beslut om elbilssubventioner eller högre bensinskatt men det spelar lika liten roll som, till exempel, det en gång så hajpade Parisavtalet. Men man får ha förståelse. De har ju så många andra frågor än miljön, klimatet och vår överlevnad att syssla med och man måste ju faktiskt prioritera.

Fotnot: Den nya forskningen granskas just nu av experter på området och har därför ännu inte publicerats i någon vetenskaplig tidskrift.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar