Leta i den här bloggen

söndag 1 maj 2022

UL enligt ABU

Vad som är UL (ultralätt) kan man som bekant diskutera. Klickar ni på tagen ul längst ned på denna sida så hittar ni, förutom mina tankar i ämnet, bla artiklar av Hans van der Pauw och Jan Olsson. Den utrustning jag fiskade med idag är i alla fall UL enligt ABU.













Cardinal 33, som kom 1975, är ABU:s första UL-rulle. Samtidigt släpptes UL-spöt Suecia 300 Zoom. Av betydligt senare datum är Devil UL, ett 5´6´´ långt spö med kompositklinga klassad för betesvikter upp till 10 gram, keramiska ringar och korkgrepp. Det spöt är, enligt min uppfattning såväl ett bättre spö än Suecia 300 Zoom som en bättre matchning till C33:an. Kort sagt är Cardinal 33 och Devil UL en perfekt kombination. Med monofil nylonlina 0,18-0,20 mm har man en utrustning som klarar det mesta man riskerar att få på kroken om man spinnfiskar i åar, insjöar eller vid kusten. Åtminstone ostkusten... Att sedan alla tre komponenterna i den utrustningen ligger snäppet över renodlad UL kan man ju bry sig om. Om man inte har något viktigare att noja över.

Man behöver heller inte oroa sig över att kombinationen bryter mot den gyllene regeln att man bör lägga mer pengar på spöt än på rullen. "Riktpriset" på en begagnad Cardinal 33 i gott bruksskick ligger på 1.200-1.500 kr (och det är väl använda pengar om man hittar en). NIB, mint, oanvänd i box med alla papper etc betingar den, eftersom det inte bara är ett samlarobjekt utan en riktig kultrulle, fantasipriser. Devilspöt kostar nytt 499 kr (katalogpris 2021, i årets Napp och Nytt finns det inte länge med). 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar