ABU:s världsrykte som tillverkare av ypperliga fiskerullar kan knytas till fyra årtal och fyra modeller, nämligen 1952 - Ambassadeur 5000; 1957 - Abumatic 60; 1962 - ABU 505 och 1965 - Cardinal 66. Ambassadeur fyller alltså sjuttio i år, men idag handlar det om ABU 505, en på sitt sätt lika epokgörande rulle om än något missförstådd och underskattad i sitt hemland.
Att ABU 505 och dess efterföljare inte uppskattats efter förtjänst av oss svenskar är till stor del ABU:s eget fel. ABU, som hellre ville att folk skulle köpa fina drag att fiska med än gräva mask, var oerhört framgångsrika i att fostra oss till ett folk av spinnfiskare. Visst kan man använda ABU 505 som en haspelrulle, det fungerar alldeles utmärkt, men det är under ett metspö den verkligen kommer till sin rätt. Men mete i Sverige år 1957 var en pojke i kortbyxor, bambuspö med toppknuten lina och ett röd/vitt korkflöte.
ABU 505 har mycket gemensamt med Abumatic (och flera delar är gemensamma). Förutom den uppenbara skillnaden att 505:an är avsedd att sitta under ett spö medan Abumaticen hör hemma på ovansidan är det främst linutlösningen, som på 505:an regleras med pekfingret som trycks mot kanten på den stora knappen frampå spolen och sedan fångar upp och släpper iväg linan precis som vid kast med en öppen haspelrulle, som är annorlunda. Abumaticens linutlösning manövreras som alla (?) vet med en tumtangent. En egenhet med ABU 505 är att slirbromsen är felgängad, dvs att man drar åt den genom att vrida stjärnhjulet medsols - bakåt - vilket till en början kan kännas litet avigt. Jag misstänker att detta beror på just att man använt abumaticdelar, för vänder man rullen upp och ned och håller den som en Abumatic så blir det plötsligt rätt, dvs att an vrider åt genom att vrida stjärnhjulet framåt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar