Leta i den här bloggen

lördag 7 maj 2022

Vad är finessen med finesse?

En benämning som under senare år börjat användas inom det lättare (än typiskt gäddfiske) spinnfisket är finesse. Själva ordet betyder samma sak som finess men ett e på slutet gör det till engelska och, alltså, acceptabel sportfiskesvenska. Har ni, förresten, noterat hur många som säger braid när de menar flätlina?

Ofta utövas finessefisket, som mest är inriktat på abborre (eftersom vi inte har bass i vår svenska fiskfauna) med multiplikatorrulle vilket, enligt fysikens lagar, gör det aningen problematiskt när riktigt lätta beten behöver kastas annat än ett helt kort stycke.

Något renodlat UL-fiske rör det sig inte om, även om sådant täcks in av begreppet, utan spön för betesvikter upp till 30 gram säljs som spön för just finessefiske. Då är vi inne på ABU:s gamla Fiske 2 som när det begav sig inte betraktades som särskilt lätt utan kallades för det allsvenska fisket, varmed avsågs att med en sådan utrustning skulle man klara det mesta man som spinnfiskare i Sverige kunde hoppas få på sin krok.

I det svenska finessefisket tycks det mycket handla om esoteriska (i bemärkelsen specialimporterade) mjukbeten riggade på olika, mer eller mindre ändamålsenliga, sätt. Allt enligt amerikansk (eller ibland japansk) förebild. Läser man vad amerikanska sportfiskare menar med finesse träder en tämligen suddig bild fram. Enligt vissa handlar det om downsizing, något oklart från vad. I en artikel hävdar författaren (en professionell bassfiskare) att "to some people, anything that’s not done with a seven-and-a-half-foot flipping stick and 50-pound test braided line is finesse fishing". För egen del menar samme författare, att "få jagande fisk att vilja äta ditt bete som om det vore föda" är finessefiske. Hmmm... Just det har jag alltid uppfattat som definitionen av spinnfiske, att lura fisken att hugga på ett artificiellt bete.

För oss som fortfarande envisas med att använda vårt modersmål även när vi fiskar och talar om fiske kan det vara relevant och intressant att se efter hur ordet finess definieras i SAOB. Man finner då att akademin identifierat fem olika betydelser (eller kanske snarare betydelsenyanser). Bland dessa kan nämnas "fint eller skicklingt grepp; svårighet som fordrar särskils skicklighet eller insikt eller urskillning att bemästra" och "slughet, förslagenhet, listighet, list" och det är ju onekligen sådant som kan krävas när man ska få fisken att nappa på sitt drag. Exakt vad finessefiske är eller vilken finess som skiljer det från vanligt simpelt spinn- och haspelfiske begriper jag fortfarande inte. Det är inte alltid man blir klokare av att försöka bringa ordning och reda i begreppen men man blir, om man gör så, åtminstone förvirrad på en något högre nivå och det är ju alltid något.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar