Leta i den här bloggen

fredag 13 maj 2022

Triangeldrama i Mörrum

Det blev något knas med den länk jag lade in i gårdagens inlägg så för er som inte hittade Record-katalogen från 1954 återberättar jag här historien om makarna Johanssons episka kamp.


                   *     *     *


Herr Johansson, som var fisketillsyningsman vid Mörrum, hade denna dag gett sig ut till Mörrumsån för att prova en ny Record-rulle. Med sig hade han sin hustru och det var hon som kom att göra det första - och enda - kastet med multiplikatorrullen, för knappt hade draget hunnit landa i vattnet förrän en mörrumslax av exceptionell storlek satt fast på kroken. I en timme drillade fru Johansson fisken och när hon blev trött lämnade hon över spöt till sin man.

Två timmar senare var även herr Johanssons krafter uttömda, så fru Johansson fick avlösa honom varpå han begav sig hem för sitt eftermiddagskaffe och välbehövlig vila. Kort efter det att han åter tagit över drillningen var fisken, efter fem och en halv timmes kamp, äntligen uttröttad men flöt då med strömmen ned i en fors varvid linan brast och laxen kom undan. Rullen, upplyses det i katalogen, klarade sig helskinnad och fungerade de påfrestningar den utsatts för till trots alltjämt oklanderligt

Något senare fångades fisken i ett nät, fortfarande med fru Johanssons drag i munnen. Den vägde runt 22 kilo. 

Se det var en riktig fiskehistoria!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar