Leta i den här bloggen

lördag 22 januari 2022

Daiwa 275

Tittar man i en engelsk ordbok så är betydelsen av verbet mooch på brittisk engelska, att hänga på ett håglöst sätt. På amerikansk engelska är betydelsen ungefär densamma som för det svenska slangverbet bumma, dvs att tigga eller försöka få något utan motprestation. Så finns det en fiskemetod som kallas mooching och som, såvitt jag lyckats utröna, är en slags mete från drivande båt. Metoden härstammar från Nordamerikas stora sjöar och fisket efter de insjölaxar som simmar där men den idkas även i salt vatten. Rimligen borde mooching fungera lika bra i våra svenska laxförande stora sjöar liksom, för den delen, i Östersjön. Ur miljösynpunkt ter sig fiske från drivande båt mer tilltalande än bränsleslukande trolling och bör även vara mindre kostsamt.


Hur som helst så finns det rullar som är särskilt konstruerade för just mooching. En av dessa är Daiwa 275 som i Europa även såldes och användes som flugrulle till laxfiske. På den internationella marknaden har den kallats Ocean Fly Reel och marknadsförts som en rulle för Big Game flugfiske.

Daiwa 275 är ett monster till rulle. Definitivt ingen lättviktare. Allt på den är överdimensionerat, linkapaciteten enorm och även slirbromsen är en, för sin tid, rejält tilltagen historia. Spolens diameter är 5 1/2 tum. På vevsidan finns reglaget för slirbromsen som bör kännas bekant för alla som fiskat med Daiwa haspelrullar från sjuttio- och åttiotalen för det är samma mjukt triangelformade ratt med texten "COIL SPRING LOADED DRAG" på en blank dekal i mitten. På baksidan finns ett reglage som kopplar i eller ur den knarr med vilken rullen är försedd.



Daiwa 275 hör till den kategori fiskeredskap som är tillfredsställande bara att hantera. Man kan inte hålla en sådan här rulle i sina händer utan att börja fantisera om väldsamma, utdragna, fighter med enorma fiskar. Åtminstone fungerar min hjärna på det viset. Jag kommer definitivt att ta med den till Älvkarleby när vattenföringen är hög och om jag kommer upp till Torneälven i sommar. Sedan är det bara att hoppas. Ibland slår ju drömmar in och fantasi blir verklighet.


2 kommentarer:

  1. It looks like it could be a fine centerpin reel for deadbaiting for pike as well.

    SvaraRadera
  2. Since it takes 700 yards of 20 lbs line I´d say you can use it for just about any predator.

    SvaraRadera