Leta i den här bloggen

lördag 8 januari 2022

En engelsk japan

 ppelblommorna –

vårens löfte om skörden

tills frosten kommer."

                          Marianne Ståhlberg


Haiku är ett japanskt versmått, om man så vill poesins oneliners. Kanske var det den japanska förkärleken för träd, odling och blommor som ledde Daiwa till den gamla äppelodling i Redditch där J.W. Young & Sons Ltd bedrev (och alltjämt bedriver) sin rulltillverkning? För tillverka kvalitetsrullar i sina egna fabriker kunde ju japanerna redan.



Nå, vilken orsaken än var så är det ett faktum att den fina laxrullen Daiwa Osprey 813 inte, annat än till namnet, är en daiwarulle utan en något modifierad J.W. Young 1540. Sedda från vevsidan är de båda rullarna förvillande lika och innanmätena är nästan identiska. Av oklar anledning har man på daiwarullen en liten fals längst ned på spolaxeln som gör att de annars identiska spolarna inte är utbytbara.





Det är bara detaljer som skiljer de båda rullarna åt och båda gör de sig lika bra fastskruvade på ett lämpligt tvåhandsspö. Själv letar jag efter ett 15 fots sådant från Daiwas skoska spötillverkning till daiwarullen.


Är du intresserad av J.W Young & Sons Ltd och deras tilverkning av rullar - sålda i eget och andras namn - hänvisar jag till den här tråden på det förträffliga forumat Fiberglass Flyroders.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar