Leta i den här bloggen

fredag 21 januari 2022

Bygelfällning

Förr (innan Daiwa 2500C) hade så gott som alla haspelrullar automatisk bygelfällning och det fungerade alldeles förträffligt. Höll gjorde de också, rullarna, och slets något ut eller på annat sätt gick sönder så inte var det bygelfällningsmekanismen. Inte heller verkade dreven, som då på kvalitetrullar vanligen var skurna i stål och kopparbrons snarare än gjutna i någon gråmetallegering - påverkas. Däremot kunde man få lov att emellanåt byta bygelfjäder. Vindknutar eller annat trassel orsakade den automatiska bygelfällningen inte heller eftersom allla på den tiden hade monofil nylonlina på sin rulle. Om man skulle fälla bygeln manuellt eller låta automatiken sköta fällningen var en icke-fråga eftersom  bara det senare alternativet stod till buds.

Fiskar man med en modern haspelrulle bör man absolut vika ned bygeln med vänsterhanden (dvs den hand man inte håller spöt med). Samtidigt bör man (med samma hand) se till att sträcka linan och att den ligger som den ska runt linföraren och spolen innan man börjar veva.  Använder man flätlina kommer annars trassel som ett brev på posten, dvs ännu tidigare än vad det hur som helst gör med den typen av lina.

Att automatisk bygelfällning frestar hårt på rullen och, om den används frekvent leder till haveri, är en så ofta upprepad sanning att den förmodligen är just det, dvs sann. Eftersom de gamla rullarna höll för samma behandling kan detta dock inte bero på den automatiska bygelfällningen som sådan utan torde det snarare vara en konsekvens av produktutvecklingen. Decennier av sådan har lett fram till en automatisk bygelfällning som inte tål att användas och linor som trasslar om man gör det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar