Leta i den här bloggen

torsdag 6 januari 2022

Tidskapslar

Att leva i nuet är nog gott och väl, men visst kan det vara givande att få en inblick i hur saker och ting tedde sig vid någon given tidpunkt förr? Ibland, vid rivnings- eller ombyggnadsarbeten, hittar man sk tidskapslar, dvs behållare med föremål och kanske någon slags skriftligt meddelande som legat inne i en vägg eller under en golvplanka sedan huset byggdes. En annan variant är tidningar inlagda i väggen.

En gammal, i decennier orörd, fiskeutrustning kan sägas vara en slags tidkapsel och sådana finns litet här och var i förråd och sjöbodar. Ett annat slags tidskapslar är böcker. Särskilt intressanta för oss sportfiskare är årligen utkommande fiskerelaterade publikationer bland vilka Napp och Nytt intar en särställning.

Själv gottar jag mig just nu åt en brittisk tidskapsel från 1974. 1974... Watergateaffären. Diktaturen i Portugal föll. ABBA vann eurovisionsschlagerfestivalen i Brighton med sin Waterloo, en tonåring vid namn Björn Borg vann franska öppna och Stenmark tog sin första världscupsseger i slalom. FiskeJournalen (ännu en tidskapsel) började ges ut.

Just genom FiskeJournalen fick vi svenska sportfiskare en både bredare och djupare bild av hur vär hobby kunde bedrivas än den som förmedlades genom Napp och Nytt (vars huvudsyfte ju, trots allt, var att främja försäljningen av ABU:s produkter. 

Den tidskapsel det här inlägget handlar om är en bok, eller kanske snarare ett häfte, benämnt Pike och författat av Jim Gibbinson. I några korta kapitel avhandlas sportfisket efter gädda så som det, ur ett brittiskt perspektiv, tedde sig under sjuttiotalets första hälft. Åtminstone för mig, som själv under samma tid var en entusiastisk gäddfiskare, är det intressant läsning och samtidigt något av en nostalgitripp.

De metoder som berörs är fiske med levande eller dött naturligt agn (live baiting, dead baiting) respektive med drag (lure fishing) eller, som vi svenskar skulle uttrycka det, mete och spinnfiske. I den mån flugfiske efter gädda förekom så förbigås det med tystnad av Gibbinson.

De typer av drag som användes är spinnare, skeddrag och wobblers. Jiggar, gummibeten och jerkbeten var fortfarande, åtminstone inom det brittiska (och såvitt jag kan erinra mig även det svenska) gäddfisket, okända. Fiske från båt berörs men inte trolling. Inte heller nämns ekolod eller elmotorer. Det är ett skönt och old school fiske det handlar om.




















Det som, för en dåtida svensk sportfiskare, framförallt var nytt är slutkapitlet med titeln Pike preservation i vilket återutsättande av större fångade gäddor starkt förordas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar