Leta i den här bloggen

tisdag 18 januari 2022

Ambassadeur 6500 C3 CT Elite

En Ambassadeur ska, precis som en Ferrari, vara röd. OK, om det är en C-modell (dvs med kullagrad spole) må den vara svart. Fast å andra sidan så har ju en Ambassadeur synkroniserad linspridare.



Hur man i Svängsta reagerade när entusiastiska brittiska kustfiskare någon gång på sextiotalet plockade fram bågfilar och annat ur sina verktygslådor för att gå lös på sina Ambassadeur 6000C och avlägsna linspridarna vet jag inte. Men resultaten av britternas åverkan på de fina svenskbyggda multiplikatorrullarna blev de dittills mest långkastande rullar någon sett och sådant är ju svårt att argumentera mot. Är man rullarnas ursprungliga tillverkare lär man väl snarare krypa till korset (och samtidigt försöka göra sig en hacka) genom att erbjuda en motsvarande fabriksmodell. Det gjorde ABU och genom decennierna har då och då begränsade upplagor av CT-versioner av deras ambassadeurmodeller dykt upp.



Och om nu en Ambassadeur inte är röd så är nog den blå färg som pryder 6500 C3 CT Elite från mitten av nittiotalet den snyggaste och personligen anser jag den rullen vara en av de snyggare ambassadeurrullarna någonsin. Förutom färgen så vinner ju rullen estetiskt på att den synkroniserade linspridaren tagits bort. Men den stora vinsten ligger förstås i kastlängd. Linspridarmekanismen fungerar oundvikligen (och hur mycket man än försöker "trimma" den) som en kastbroms. I hur hög grad inser man nog först när man kastat med en CT-rulle. Modellen är, på gott och ont, en Ultra Cast-design med kullagren monterade i spolgavlarna och den relativt tunna, fasta, spolaxeln och försedd med tvåstifts centrifugalbroms.












Så om du ägnar dig åt kustmete bör du definitivt unna dig en Ambassadeur CT. Är du händig kan du ju göra som de inledningsvis nämnda brittiska kustfiskarna och "modda" en gammal rulle men annars rekommenderar jag att du försöker få tag i, till exempel, en 6500 C3 CT Elite. Om inte annat för att den är så snygg. Fiskar du mest med drag är kanske en "vanlig" Ambassadeur med linspridare att föredra men det går naturligtvis, om man är uppmärksam på hur linan lägger sig på spolen och hyfsat flink i fingrarna, att använda en CT även till det fisket (och med en pilk kastar man då nästan onödigt långt).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar